KREŠEMO RASHODE

Šuker: Uštedjet ćemo četiri milijarde kuna

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 17.03.2009 11:36
  • Objavljeno 06.03.2009 u 14:01
šuker kosor polančec

šuker kosor polančec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

'U ministarstvima su predložene uštede od dvije milijarde kuna, a kada se pribroji rezanje troškova u javnim poduzećima, ukupne uštede kreću se oko četiri milijarde kuna', rekao je Šuker naglašavajući da Vlada u ovom trenutku ne razmišlja o novim nametima jer želi problem riješiti s rashodovne strane

Stavovi o povećanju stope PDV-a i trošarina, koje je potpredsjednik vlade Polančec iznio Večernjem listu, nisu stavovi Vlade, rekao je ministar financija Ivan Šuker u današnjem obraćanju novinarima.

On je naglasio da se za navedene mjere zalažu neki članovi Ekonomskog vijeća, ali da one još nisu prihvaćene od Vlade. Dodao je da će se o njima tek raspravljati na narednim sjednicama Ekonomskog vijeća.

Šuker je izjavio da će se rebalans proračuna bazirati na procijenjenom negativnom gospodarskom rastu od dva posto.

Na pitanje zašto se stalno odgađa rebalans proračuna, ministar Šuker je rekao da se on treba temeljiti na što realnijim kretanjima. Dodao je da ako ove godine podbaci turistička sezona, u jesen možemo očekivati još jedan rebalans.

Najveće uštede ostvarit će se u Ministarstvu obrane gdje će se srezati 545 milijuna kuna, slijedi Ministarstvo zdravstva sa 500 milijuna kuna, a potom Ministarstvo prometa i veza sa 275 milijuna kuna.

Ministrica Jadranka Kosor izjavila je da su se ministarstva morala odreći svojih projekata da bi se došlo do uštede od dvije milijarde kuna te je uputila apel HRT-u da pretplatu smanji i vrati na prijašnje stanje. Najavila je i skori susret s predstavnicima gradskih vlasti kako bi i oni dali svoj doprinos štednji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi