ODBOR ZA FINANCIJE

Šuker: Rebalans je najadekvatnija mjera u ovom trenutku

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.07.2009 10:30
  • Objavljeno 27.07.2009 u 10:27
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Uoči saborske rasprave o trećem ovogodišnjem rebalansu državnog proračuna, rebalans je prvi jutros raspravio i većinom glasova podržao matični saborski Odbor za financije i državni proračun.

Za Vladin prijedlog rebalansa glasovalo je sedam zastupnika vladajuće koalicije, dok su dvojica iz oporbe bila protiv.

Predloženim rebalansom prihodi proračuna povećavaju se za 1,38 milijardi kuna, a rashodi smanjuju za 260 milijuna kuna. Rebalansom su planirani proračunski prihodi u ukupnom iznosu 111,2 milijarde kuna, a rashodi su oko 120 milijardi kuna.

U Vladi kažu da će se rebalansom potrebe za zaduženjem smanjiti za 1,6 milijardi kuna, s ranijih 10,97 milijardi na 9,3 milijardi kuna, te da je kroz rebalans planiran deficit proračuna 2,8 posto BDP-a.

Na sjednici Odbora ministar financija Ivan Šuker je za rebalans kazao da je 'najadekvatnija' mjera u ovom za Hrvatsku kriznom trenutku, odbacivši prigovore SDP-ovca Gordana Marasa da rebalansom nije planirano dovoljno 'kresanje' proračunskih rashoda.

Maras, naime, smatra da se rebalans uglavnom svodi na uzimanje građanima, što kroz smanjenje plaća, što kroz novi porez. Uvjeren je da bi državni proračun za iduću godinu trebao biti bliži 100 milijardi kuna, a ne, kao što je bio za ovu godinu, više od 120 milijardi.

Šuker mu je odgovorio da o tome da bi proračunski prihodi u idućoj godini trebali biti veći od rashoda govore 'samo oni koji ne znaju strukturu proračuna', ističući da bi takvo sastavljanje proračuna značilo manje plaće, mirovine, socijalne izdatke, poticaje, itd.

'Mogli ste napraviti svoj paralelni proračun i ponuditi ga javnosti', poručio je ministar SDP-ovom zastupniku.

Na Marasov upit kako misli ponovno raditi proračun za iduću godinu s povećanim rashodima ako gospodarski pad do kraja godine bude 6 posto, Šuker je odgovorio da analitičari govore o očekivanom gospodarskom padu između 4 i 5 posto, ali da je s obzirom na situaciju vrlo teško donositi konačne ocjene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi