OSIGURANA SREDSTAVA ZA HBOR

Šuker: Punjenje proračuna podbacilo 4 do 5 posto

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 12.05.2009 14:12
  • Objavljeno 12.05.2009 u 12:30
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Unatoč najavljenom smanjivanju kreditiranja za oko 30 posto, u prva četiri mjeseca ove godine HBOR je zadržao kreditnu aktivnost na razini prethodne godine u iznosu oko dvije milijarde kuna, istaknuo je danas predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev

Uz već osigurana kreditna sredstva u visini 380 milijuna eura, HBOR planira ugovaranje novih kreditnih linija s međunarodnim financijskim ustanovama, pa će se ukupno ugovoriti oko 700 milijuna eura vrijednih kredita namijenjenih poduzetnicima.

Ministar financija Ivan Šuker sa zadovoljstvom je komentirao da je jačanje financijske pozicije HBOR-a jedna od najvažnijih antirecesijskih mjera, koja je gotovo u potpunosti realizirana jer je dosad osigurano 380 milijuna eura od 400 planiranih za ovu godinu.

U suradnji s EIB-om dogovorena je novi kreditni program za kreditiranje ulaganja u trajna obrtna sredstva, a od travnja je smanjena referentna kamatna stopa za izvoznike od pet do 5,5 posto.

'Sljedeći tjedan ćemo četiri dana letjeti po Europi i obilaziti burze, gdje ćemo investitorima predstaviti svoju ekonomsku politiku kako bi upisali obveznice', najavio je skorašnje izdavanje državnih euroobveznica ministar Šuker.

Ponovio je da će se zadužiti izdavanjem vrijednosnih papira u iznosu 750 milijuna eura, odbijajući spekulacije kako će iznos biti i veći, Šuker kaže da cijenu obveznica mogu pogoršati spekulacije da će na jesen Hrvatska objaviti nove državne obveznice. Za mogući rebalans proračuna na jesen Šuker je rekao da se i u Europi stalno mijenjaju projekcije gospodarskog rasta te da se u rebalans može ići smanjivanjem rashoda ili povećanjem deficita.

Komentirajući punjenje proračuna, Šuker je izjavio da se 'proračun puni po istim postocima kao i u protekla četiri mjeseca, odnosno četiri-pet posto ispod izvršenja za 2008. godinu, što je sukladno očekivanjima, a značajniji podbačaj bilježe potrošački porezi – PDV i trošarine'.

Iako je Kovačev kazao da je HBOR spreman za izdavanje vrijednosnih papira na međunarodnom tržištu, to će biti moguće tek nakon završetka upisa na državne obveznice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi