NOVI POČETAK

Strateški partner ulazi u Tehniku, razgovora se s više domaćih i stranih ulagača

27.05.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Odlukom Visokog trgovačkog suda da odbije žalbe nekoliko vjerovnika kao neosnovane, postala je pravomoćna predstečajna nagodba zagrebačke Tehnike, velike hrvatske građevinske kompanije koja je dospjela u poslovne probleme, ali ih je u dogovoru s vjernicima na kraju uspješno riješila

Rasterećena ovog “utega”, Tehnika je dobila poticaj za narednu fazu, karakterističnu po najavama skorog ulaska strateškog partnera.

Interes za ovog građevinara je velik, razgovora se s više potencijalnih partnera, iz Hrvatske te s tri kontinenata – Europe, Azije i Australije, i kako doznaje Poslovni dnevnik, transformacija poduzeća je pred samim krajem, odnosno pred ulaskom strateškog partnera u Tehniku.

Još je tek stvar odluke tko će to biti, što će biti poznato u sljedećih 30 do 45 dana, te bi tako trebala biti završena transformacija poslovnih procesa. Kroz dokapitalizaciju će Tehnika osigurati važnu financijsku injekciju koja joj treba za kompletan oporavak i stabilizaciju.

U svom osvrtu na pravomoćnu predstečajnu nagodbu, predsjednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec istaknuo je kako smatra da je ovo strateški projekt koji je uspješno napravljen na korist čitavog hrvatskog građevinskog sektora.

Imamo šansu, kaže, sačuvati jedan kredibilni projekt s partnerima, i ponovo funkcionirati na isti način kao u razdoblju prije predstečajne nagodbe, kad smo bili poznata hrvatska tvrtka u zemlji i svijetu u građevinarstvu, i iduće godine obilježiti 75 godina poslovanja tvrtke.

“Moći ćemo se slobodno natjecati za nove poslove, a imamo ponude od nekih strateških partnera – naših i stranih, koji bi financijski potpomogli Tehniku, te ulaskom u kapital prevladali bismo probleme vezane uz likvidnost i garancije za nove poslove“, kaže Sirovec.

Krovni strateški plan, navodi, provodi se prema planu, ugašene su tvrtke kćeri koje nisu mogle ostvariti pozitivan rezultat, prodana je non-core imovina koja nije bila u funkciji, što pomaže u poslovanju tvrtke i u dobivanju garancija, i Tehnika ide u drugu fazu.

To je dovršavanje operativnog restrukturiranja, mijenjaju i organizacijsku strukturu te smanjuju broj zaposlenika na rukovodećim pozicijama. Što se proizvodnih radnika tiče, okrenuti su vanjskom tržištu – imaju ih više od 60 iz Ukrajine, no i danas su na blizu 400 zaposlenika, tj. i dalje u vrhu u ovoj branši po broju radnika, i unatoč PSN-u.

Tvrtka je pred ugovaranjem dva velika posla na domaćem tržištu, svaki po cca 100 milijuna kuna, te jednog manjeg obujma u Švedskoj.

Aktivna je na nizu projekta, a najveći su poslovni park City Island u Buzinu površine 200.000 m2, nova zgrada mikrobiologije Klinike Sveti Duh, dvije zgrade u Horvaćanskoj u Zagrebu s po 70 i 80 stanova. Kako se otvaraju nova gradilišta, planiraju novo zapošljavanje, a najtraženija su im zanimanja tesar, zidar, armirač ili betonirac.