HORVAT U 'OTVORENOM'

'Strateški artikli iz robnih zaliha moći će se nabavljati i mimo Zakona o javnoj nabavi'

16.03.2020 u 23:11

Bionic
Reading

Realni sektor trpi posljedice zbog širenja koronavirusa. Vlada priprema mjere i model kako bi se što manje osjetile. U kojim su sektorima ugrožena radna mjesta? Kakvu ulogu mogu odigrati banke u kriznoj situaciji? I kad pandemija prođe, virus se primiri, koliko će vremena trebati da se turistički kotač ponovno zavrti? O tome su u emisiji Otvoreno govorili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar turizma Gari Cappelli, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić

Ministar Darko Horvat kazao je da u sektoru turizma i prometa već sada trpimo određene štete. Brine ga utjecaj koronavirusa na prerađivačku industriju, na proizvodnju i izvoz. Najavio je široki spektar Vladinih mjera, od očuvanja radnih mjesta i zaustavljanja kreditnih obveza pravnih i fizičkih osoba do povratka hrvatskog gospodarstva u pozicije s kraja prošle godine.

Ministar Gari Cappelli osvrnuo se na novu, neželjenu stranicu u hrvatskom turizmu.

'Danas imamo 500-ak turista u Hrvatskoj, koji su u odlasku. Ne možemo govoriti o bookingu, samo o sigurnosti ovih turista koji su još tu', kazao je ministar Cappelli u Otvorenom, dodajući da će biti itekako važno uspješno odraditi srpanj i kolovoz, 'koliko-toliko'.

Luka Burilović napomenuo je da utjecaj koronavirusa ulazi u sve pore društva, a Davor Majetić da vlada velika nervoza jer se ne zna što će biti sutra. 'Kada prestane poslovna aktivnost, kako platiti plaće radnicima, zadržati radnu snagu i ispuniti sve obaveze prema državi'?, pita Majetić. Dodao je da će gospodarstvu trebati barem 12 mjeseci da 'popegla' efekte krize, ako ne i više.

Upitan koliko Hrvatska može biti samodostatna u slučaju potpunog zatvaranja granica i nemogućnosti robne razmjene, Burilović je rekao da je ova kriza možde i prilika. 'Sad vidimo koliko je potrebno i vrlo važno imati vlastitu proizvodnju u strateškim industrijama, kao što su prehrambena, voda, energenti', kazao je Burilović.

  • +3
Sastanak u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Robne zalihe, prvenstveno strateški artikli iz tih zaliha, moći će se nabavljati mimo Zakona o javnoj nabavi, dakle interventno. Prema riječima logističkih centara i trgovaca, u ovom trenutku opskrba robom široke potrošnje u sljedeća dva mjeseca je sigurna, bez aktivacije strateških robnih rezervi. Na različitim lokacijama unutar Hrvatske imamo samodostatnost za još mjesec dana. Dakle, ako govorimo o sigurnoj opskrbi hrvatskog tržišta, u sljedeća tri mjeseca ne bi trebali imati bilo kakvih briga', rekao je ministar Horvat.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje,