BOLJA POSLOVNA KLIMA

Strani ulagači od Hrvatske traže poboljšanje u šest područja

20.11.2017 u 14:38

Bionic
Reading

Porezna reforma najveći je pozitivan pomak u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj, dok način razmišljanja i mentalitet i dalje predstavljaju najveću prepreku ulaganjima, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju 'Bijele knjige 2017' u organizaciji Udruženja stranih ulagača (FIC) u Hrvatskoj.

Peto izdanje Bijele knjige, publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj, predstavio je njezin glavni urednik Hrvoje Stojić, ujedno i direktor odjela Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

Stojić je kazao da je najveći pozitivni pomak koji se dogodio u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj porezna reforma, čiji će efekti biti vidljivi i u slijedećoj godini. Kako je napomenuo, ona je pozitivno utjecala na konkurenost gospodarstva, s obzirom da ga je rasteretila za gotovo 2,5 milijarde kuna, a dovela je i do pojednostavljenja poreznog sustava.

U ovogodišnjim preporukama za unaprjeđenje poslovne i investicijske klime naglasci su na pravnoj nesigurnosti, kao i vrlo rigidnom tržištu rada, kojem je, smatra Stojić, potrebna temeljita reforma u smislu dovoljne fleksibilizacije.

"Fokus bi trebao biti na malim i srednjim poduzećima koji su generator ovog rasta kojeg imamo u zadnjih nekoliko godina. Ujedno su ona najveći segment koji je pridonio oporavku izvoza, rastu zaposlenosti, a to je sektor i koji je ostvario relativno snažan pomak u profitabilnosti", ustvrdio je Stojić.

Kako navodi Stojić, Hrvatska je mjereno prema stranim ulaganjima per capita na visokom trećem mjestu u istočnoj Europi. No, kada se gleda struktura tih investicija, one su dominantno raspoređene u nekoliko sektora, na prvom mjestu u bankarski, zatim telekomunikacijski, sektor trgovačkih lanaca te onaj ulaganja u nekretnine.

Bijela knjiga Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rene Karaman

"Ako uspoređujemo Hrvatsku s istočnom Europom, onda vidimo da u Hrvatskoj ima značajno manje stranih investicija u prerađivačku industriju. Ako želimo privlačiti investicije u sektore dodane vrijednosti, onda moramo ciljati prerađivačke sektore i to u onim područjima koja ostvaruju relativno višu dodanu vrijednost", rekao je Stojić.

Hrvatska na međunarodnom tržištu mora prepoznati svoje konkurentske prednosti, kaže Stojić, pri čemu je istaknuo farmaceutiku, informacijske tehnologije te određen dio usluga.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec naglasio je da je najveća prepreka ulaganjima i dalje način razmišljanja i mentalitet. Pritom je naveo zapreke i stopiranja velikih projekata kao što su izgradnja termoelektrane na Perući, hidroelektrane na Ombli, projekt golfa na Srđu, dok se u posljednje vrijeme javljaju i otpori oko gradnje LNG terminala na Krku.

"Pitanje je što mi želimo u Hrvatskoj?", ustvrdio je Fogec.

Kazao je da nakon dugo vremena imamo Vladu koja je krenula nešto mijenjati, uvažavajući i njihove preporuke, pritom navevši i promjenu u poreznom zakonu.

Izrazio je nadu će se ova Vlada uspjeti odupijeti rastućem populizmu, čiji je efekt 'da su svi protiv svega', kao i da će uspjeti suprostaviti odbijanju ulaska velikih investicija i izravnih stranih ulaganja koji predstavljaju velik doprinos rastu BDP-a.

Dalić najavila nove zakone o inspekcijama

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izrazila je zadovoljstvo da područja koja strani ulagači smatraju važnim su upravo ona koja su i prioriteti u radu i Vlade i ministarstva kojem je na čelu. Kako je rekla, to se prije svega odnosi na poboljšanje investicijskog okruženja, smanjivanja troškova poslovanja te administrativnih i regulatornih prepreka.

U tome smislu, kazala je Dalić, ministarstvo provodi plan smanjivanja administrativnih barijera, a od ukupno 104 predviđene mjere, očekuje da će ih do kraja ove godine biti provedeno otprilike oko 70 posto. Također, pokrenut je i novi ciklus snimanja prepreka u zakonskim i podzakonskim aktima, na temelju ćega će se napraviti plan za slijedeću godinu.

  • +55
Sva lica Martine Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Dalić je najavila i nove zakone o inspekcijama i državnom inspektoratu, kojima cilj nije samo smanjiti troškove poduzetnicima, već i povećati koordiniranost i jednoobraznost djelovanja inspektorata.

Kao iznimno važnu naglasila je reformu sustava nagrađivanja u državnoj upravi, a zakonsko rješenje, koje je u završnoj fazi, izrađuje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. "Državna uprava je ta s kojom su poduzetnici u kontaktu, njezina veća profesionalnost i učinkovitost je upravo način da i taj dojam i ocjena poslovne klime i uvjeta poslovanja budu bolji", kazala je Dalić.

Također, smatra da je za provođenje promjena i osiguranje stabilnog i trajnog rasta važno društveno povjerenje te razumijevanje različitih sudionika u društvu.

"Nisam zadovoljna kada vidim da vrlo često u društvu različite skupine pojedine projekte iskorištavaju kao instrument najprizemnije političke borbe, pokušavajući iskoristiti nedovoljnu informiranost i strahove ljudi za ostvarivanje nekih svojih parcijalnih ciljeva. Zbog toga duboko vjerujem da svi zajedno moramo raditi na jačanju društvenog povjerenja, društvenom dijalogu te na razumijevanju zašto i zbog čega nam promjene služe", kazala je Dalić.

Vujčić: Obrazovna reforma jedna je od najvažnijih

Guverner HNB Boris Vujčić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić održao je predavanje o proizvodnosti, izvozu i investicijama. Kako je naglasio, Hrvatska po rastu produktivnosti zaostaje za usporedivom skupinom zemalja. Pritom, za razliku od često uvriježenog mišljenja, problem nije nedostatak kapitala odnosno investicija, već ljudski kapital.

Stoga, kao jedna od najvažnijih reformi koja se nameće je ona obrazovnog sustava, a po mišljenju Vujčića, potrebna je na sve tri razine - osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i fakultetskoj.

Izaslanik predsjednice RH i njezin savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić ustvrdio je da budemo li pametni i ako ćemo imati drugačije prakse, da smo u nekoliko idućih godina u stanju preteći sve one zemlje koje su do sad bile ispred nas.

"Hoćemo li to napraviti, to je na nama. Neke reforme ove Vlade već pokazuju dobre korake prema naprijed, poput porezne reforme i uklanjanja administrativnih prepreka, no još puno toga je pred nama", rekao je Jurčić.