PORAŽAVAJUĆA ČINJENICA

Stranci tri puta poželjniji poslodavci

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.01.2012 15:55
  • Objavljeno 23.01.2012 u 15:14
Drogerie Markt DM

Drogerie Markt DM

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Treću godinu zaredom prvo mjesto na listi 50 najpoželjnijih poslodavaca u istraživanju portala MojPosao zauzela je tvrtka Dm Drogerie-markt, a slijedi Hrvatski telekom. Prvi put među najpoželjnijim poslodavcima našli su se švedski modni brend H&M i robna kuća IKEA

Osmo istraživanje portala MojPosao o poslodavcima prvog izbora, u kojem je sudjelovalo više od 1.000 ispitanika, pokazalo je da je Dm Drogerie-markt i dalje najpoželjnija tvrtka za zapošljavanje. Dm uvjerljivo vodi sa 13,4 posto bodova, na drugom mjestu je T-HT grupa sa 3,6 posto, a na trećem mjestu Agrokor sa 3,4 posto bodova.

Među prvih 50 poslodavaca, koji su ispitanici naveli kao svoje poslodavce prvog izbora, nalaze se još (abecednim redom): Adris grupa, Carlsberg Croatia, Croatia osiguranje, Dalekovod, Dukat, Elektrokontakt, FINA, Franck, H&M, HAC, HGK, HNB, HRT, Hrvatske ceste, Hrvatske šume, Hrvatske vode, HŽ, IBM, IKEA, Jadran Galenski laboratorij, Kaufland, Kraš, Müller, Nestle, Nova TV, Philip Morris, Procter & Gamble, RBA, Siemens i Vindija.

Zanimljivo je da su svoje mjesto među 50 najpoželjnijih pronašla dva nova poslodavca: švedski modni brend H&M i robna kuća IKEA, vjerojatno zbog dugogodišnjeg iščekivanja njihovog dolaska na hrvatsko tržište.

Po prvi put prošle se godine na listi deset najpoželjnijih našao i Google, koji je zadržao svoju prošlogodišnju poziciju (šesto mjesto).

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu najpoželjnije su radno mjesto za većinu ispitanika (32 posto). Poražavajuća je činjenica da bi u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu htjelo raditi svega 13 posto ispitanika

Unatoč uvriježenom mišljenju, visina plaće nije presudan faktor privlačnosti nekog poslodavca. Za najviše ispitanika, njih 34 posto, sigurnost radnog mjestaglavni je kriterij u odabiru poslodavca prvog izbora. Prema tom čimbeniku, ispitanicima su najatraktivniji HEP i INA.

Harmonične odnose na radnom mjestu i socijalnu odgovornost poslodavca trećina ispitanika (30 posto) stavila je na drugo mjesto. Te kriterije najviše zadovoljavaju PBZ i Dm Drogerie-markt, kod kojeg ispitanici ističu i visinu plaće te socijalnu odgovornost.

Visina plaće i ostale beneficije zauzimaju četvrto mjesto, zajedno s vodstvom u sektoru (26 posto). Prema visini plaće ističu se Dm Drogerie-markt i Pliva, a zbog vodstva u sektoru poželjna je T-HT grupa.

Napredovanje smatra važnim 17 posto ispitanika pa je, prema tom kriteriju, njihov poslodavac prvog izbora Agrokor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi