POVRATAK U 90-E

Strana ulaganja najniža od završetka rata

26.07.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Prema izravnim stranim ulaganjima, koja su u prošloj godini iznosila svega 583 milijuna dolara, Hrvatska se vratila na razine iz 90-ih godina, a glavni konkurentni iz regije su nas prestigli, rečeno je na predstavljanju ovogodišnje analize međunarodnih ulaganja World Investment Report 2011, koju priprema Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD)

'U Hrvatskoj vlada inercija i otpor prema stranim ulaganjima', ocijenio je Branko Vukmir, posebni savjetnik UNCTAD-a, komentirajući porazne podatke za prošlu godinu. U analizi UNCTAD-a, Hrvatska je smještena u regiju jugoistočne Europe s Albanijom i pet zemalja bivše Jugoslavije.

Podaci bolji bez kružnih ulaganja

Na loše prošlogodišnje podatke, kako objašnjavaju u središnjoj banci, utjecala je i činjenica vezana za kružna inozemna ulaganja s obzirom da je u zadnjem kvartalu prošle godine ukinuta inozemna pravna osoba putem koje su provedena ta ulaganja tijekom 2008. i 2009. Isključi li se efekt proknjižavanja tog kružnog ulaganja, inozemna ulaganja u Hrvatsku u prošloj su godini iznosila  845 milijuna eura.

Za razliku od Hrvatske, koja u prošloj godini bilježi drastičan pad inozemnih ulaganja, ostale zemlje iz regije bilježe bolje rezultate. Tako je na prvom mjestu Srbija sa 1,3 milijarde dolara, drugoplasirana je Albanija s nešto više od milijardu dolara, a treća je Crna Gora sa 780 milijuna dolara. Hrvatska se smjestila tek na četvrtu poziciju sa 583 milijuna dolara. Iza nas je Makedonija sa 293 milijuna dolara te Bosna i Hercegovina sa 63 milijuna dolara.

Vukmir je oštro kritizirao Vladinu politiku prema stranim ulaganjima, upozorivši na brojne propuštene mogućnosti te administrativne barijere koje odvraćaju strane ulagače. Kao neshvatljiv potez proglasio je ukidanje Agencije za promicanje stranih ulaganja, a kao jedan od najvećih promašaja donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu donesen je prije tri godine, a do danas nije realiziran nijedan projekt zbog komplicirane procedure odobravanja', ustvrdio je Vukmir.

Na globalnoj razini u prošloj su godini strana ulaganja iznosila 1.240 milijardi dolara, što predstavlja rast od 5 posto u odnosu na 2009, ali je to još uvijek znatno ispod prosjeka pretkriznog razdoblja. U 2010. primjetan je trend seljenja međunarodne proizvodnje i trgovine u zemlje u razvoju. O tome svjedoči činjenica da su prvi put u povijesti zemlje u razvoju apsorbirale više od polovice stranih ulaganja. Uočljiv je i trend sve snažnije koordinacije politike privlačenja stranih ulaganja industrijskom politikom.

Najveći rast stranih ulaganja bilježi Kina koja je prvi put privukla više od 100 milijardi dolara, a kao nove investicijske meke profilirali su se i Indija, Brazil, Argentina i Rusija. Najveći magnet za ulaganje je i dalje SAD koji je u 2010. privukao 228 milijardi dolara stranog kapitala. Istovremeno, Europska unija je pretrpjela osjetan pad ulaganja.

SAD drži vodeće mjesto i kao izvoznik kapitala. U 2010. godini SAD je prema inozemstvu plasirao 328 milijardi dolara. Kao veliki izvoznici kapitala ističu se i Njemačka (104 milijarde dolara), Francuska (84 milijarde dolara) i Kina (68 milijardi dolara).