KASNE PLAĆE

Štrajk u Brodosplitu, radnici se okomili na Debeljaka

16.10.2013 u 09:11

  • +3

Štrajk u Brodosplitu

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Bionic
Reading

Problemi u splitskom škveru: oko tisuću i pol radnika u srijedu ujutro prestalo je raditi jer im kasni plaća. Okupili su se na ulazu u brodogradilište i potom se preselili pred upravnu zgradu te su salvama uvreda dočekali novog vlasnika Tomislava Debeljaka

On navodno jutros nije bio u Splitu, tako je barem rečeno u početku, no potom se ipak pojavio na balkonu zgrade s megafonom u ruci. Nije mu puno pomoglo jer su bijesni radnici bez prestanka izvikivali uvrede i prijetnje. Pozvana je i policija, no ona je tek došla provjeriti kakvo je stanje. Nema nasilja, pa nema ni potrebe za intervencijom.

'Škver je spontano stao. Plaća nije isplaćena, iako uprava tvrdi da jest, a malom dijelu radnika kojima je došla na račun manja je od one kolika bi trebala biti. Ljudi su revoltirani i jer su angažirane brojne kontrolorke koje konstantno snimaju, ulaze u svlačionice, otvaraju ormariće... Puna im je čaša', kazao je za tportal povjerenik Sindikata metalaca u Brodosplitu Joško Franić

U Splitu pada velika kiša i na brodskim konstrukcijama gotovo sigurno neće se raditi, no izvan pogona vjerojatno će biti i sve radionice. Inače, škveranima koji su potpisali ugovore s novim tvrtkama plaća je trebala biti isplaćena do 15. listopada, a onima koji su ostali u starima tjedan dana ranije.

U Brodosplitu potvrđuju da je u tijeku obustava rada, no tvrde da problema oko plaća neće biti. 'Zastoj se dogodio zbog transfera novca iz banke u banku', kazao je glasnogovornik Josip Jurišić i najavio službeno očitovanje tijekom jutra.

Debeljak je, inače, nakon preuzimanja Brodosplita samo u ovoj godini primio 400 milijuna kuna državne pomoći, a u pet godina ona bi ukupno trebala iznositi milijardu i pol kuna.

'Ovdje je nered koji više nitko ne može razumjeti! Pozivam premijera i ministra gospodarstva da provjere poštuje li se potpisani ugovor i što se uopće događa u splitskom škveru. Ako smiju, naravno', kazao nam je povjerenik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić.