EKONOMSKE PROGNOZE

Stojić: Vratili smo se na radar investitora, u 2019. očekujem još niže kamate

01.10.2018 u 13:14

Bionic
Reading

Analitičari Addiko banke zadržali su prognozu rasta BDP-a za 2018. godinu na tri posto zahvaljujući snažnom rastu osobne potrošnje, rekordnoj turističkoj sezoni i solidnoj inozemnoj potražnji te sve povoljnijim uvjetima (re)financiranja, koji poništavaju negativni utjecaj restrukturiranja Agrokora na investicije

'Hrvatska se nakon pet godina prvi put nalazi nadomak investicijskog rejtinga. Zato se u zadnje vrijeme nalazimo na radaru investitora, a premija rizika već nam je na razini zemalja s investicijskim rejtingom', poručio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Addiko banke.

Naglasio je da Hrvatska raste ispod prosjeka zemalja srednje i istočne Europe, a kao glavni razlog naveo je naslijeđenu nepovoljnu strukturu gospodarstva. 'Pozitivno je da se ta struktura mijenja, što se vidi u rastu udjela izvoza i investicija u BDP-u', rekao je Stojić.

U 2019. očekuje nastavak rasta BDP-a od tri posto zahvaljujući kontinuiranom rastu iznad trenda u eurozoni, daljnjoj trgovinskoj integraciji, rastu prihoda od turizma, snažnoj osobnoj potrošnji, investicijama na krilima fondova EU-a i građevinskoj aktivnosti, kao i optimizmu temeljem najnovijeg smanjenja poreza te restrukturiranja Agrokora.

Pritom naglašava da rastući populizam u dijelu političkog spektra otežava odlučnije provođenje strukturnih reformi u cilju jačanja konkurentnosti te optimiziranja javne potrošnje.

'U segmentu poreza više nema prostora za povećanje konkurentnosti. Sve karte treba baciti na rezanje parafiskalnih nameta i olakšanje uvjeta poslovanja', naglasio je Stojić, upirući prst u pravosudni sustav u kojemu je, po njegovom mišljenju, napravljeno najmanje reformskih poteza.

  • +23
Održana konferencija Addiko banke Macroeconomic Outlook Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Što se tiče rizika za ostvarenje prognoza u 2019., oni su uravnoteženi. Na strani negativnih rizika ističe se usporavanje u eurozoni, kolebljivost financijskih tržišta i manjak radne snage dok su uzlazni rizici turistička aktivnost, povlačenje sredstava iz fondova EU-a, izravne strane investicije, kao i snažniji utjecaj mjera monetarne i fiskalne politike te rast kreditnog rejtinga zemlje.

U pogledu proračunskog salda, Stojić očekuje nastavak rasta poreznih prihoda u drugoj polovici uslijed odlične turističke sezone dok će dugovi u zdravstvu, jačanje investicija pod pokroviteljstvom fondova EU-a te troškovi restrukturiranja Uljanika ubrzati dinamiku proračunskih rashoda.

U konačnici očekuje da će ovogodišnja fiskalna konsolidacija drugi put zaredom nadmašiti sva očekivanja te da će suficit proračuna u 2018. iznositi 0,5 posto BDP-a, a u 2019. porasti na jedan posto DBP-a.

'Trenutno je Hrvatska srednje zadužena zemlja Europske unije, a javni dug nam pada dvostruko brže nego što zahtijevaju kriteriji iz Maastrichta', zaključio je Stojić.