TREZOR ZATVOREN

Što su sve građani pohranili u Zabinu vremensku kapsulu?

24.09.2014 u 13:05

Vremenski trezor, Zaba

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

U prostorima Gradske štedionice na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u srijedu je službeno zatvoren Vremenski trezor, odnosno vremenska kapsula u koju su od travnja ove godine građani i poslovni subjekti stavljali svoje predmete. Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, tom je prilikom uključio sat koji će odbrojavati 100 godina, kada će se kapsula ponovno otvoriti te će predmeti iz nje postati dostupni javnosti

'Kroz proteklo stoljeće smo se dokazali kao pouzdani i sigurni partneri u čuvanju financijske imovine naših klijenata, ulaganju u inicijative, inovativne projekte i poslove koji stvaraju kvalitetu naših života. Vrata Vremenskog trezora zatvaramo uvjereni da klijentima u dobrim i u manje dobrim vremenima znamo i možemo ponuditi ono što im je najpotrebnije. Kako prije 100 godina, tako i danas, sutra i za sljedećih 100 godina. Sigurnost i održivost ono su što će klijenti i društvo uz Zagrebačku banku imati i u budućnosti. Koristim ovu priliku još jedanput zahvaliti se svim građanima i klijentima koji su nam ukazali povjerenje i spremili svoje uspomene u naš Vremenski trezor. Možete biti sigurni da ćemo ih dobro čuvati još jedno stoljeće', rekao je Luković.

U Vremenski trezor pohranjeno je više od šest tisuća predmeta. Najveći broj pohranjenih stvari su fotografije koje obilježavaju važne životne trenutke (obiteljska druženja, vjenčanja, rođenja, rođendani, kućni ljubimci, putovanja i slično). Zatim slijede predmeti koji su korišteni u svakodnevnom životu, a vjeruje se da će biti nepoznanica za sljedećih 100 godina, poput telefona, starih mobitela, walkmana, Gameboya pa čak i olovka i šiljilo s uputama kako ih koristiti te nekada jako popularna društvena igra Čovječe, ne ljuti se. Iz Zabe su naglasili kako je najveći broj predmeta, njih više od četiri tisuće, pristigao zadnjeg dana.

RTL Autor: RTL

Među predmetima se ističu i oni koji su naslijeđeni, kao primjerice nakit, lule, set za brijanje, zatim knjige te predmeti koji su obilježili povijesne trenutke poznatih osoba. Tako je poznata atletičarka Sandra Perković pohranila svoj dres i fotografiju; tenisač Marin Čilić reket, loptice i fotografiju s nedavno osvojenog Grand Slam turnira US Open; KHL Medveščak Zagreb pohranio je box s hokejskim pakovima, a Ćiro Blažević svoj bijeli šal. Aleksandar Petrović u Vremenski je trezor stavio gornji dio trenirke našeg najboljeg košarkaša Dražena Petrovića iz 1992. i olimpijsku medalju; Croatia osiguranje pohranilo je pločicu za fasade kuće; Croatia Records časopise i najuspješniji CD koji su izdali, onaj Pape Ivana Pavla Drugog; Mani Gotovac vlastite knjige, Allianz Zagreb zlatnu kunu i reklamni materijal; Adris Grupa godišnja izvješća; Bruketa&Žinić diplomu, knjigu i fotografiju, Karlovačka pivovara recept za pivo; Presscut USB koji sadrži naslovnice dnevnih novina od 2007. do 2013. godine; Hrvatska pošta upute za obavljanje poštanskih usluga (2014.) i Poštanske marke Republike Hrvatske 1991. - 2011., Zoran Primorac stolnoteniski reket i tri loptice; Gordan Kožulj fotografiju obitelji; Ana Sršen album s fotografijama; modne kreatorice Ivana i Marijana Omazić haljinu i projekt Adrian; modni kritičar Boris Banović pohranio je knjigu 'Vodič za urbane frajere' i majicu; pjevač Marko Tolja partituru pjesme 'Ljubav u boji'; pjevač Najboljih hrvatskih tamburaša Stanko Šarić notni zapis, a Božo Crnjac, vlasnik restorana Okrugljak i Dubravkin put, i Daniela Gajski, urednica kuharice recepata stogodišnje tradicije restorana Okrugljaka kuharicu 'Okruglih 100'…

UniCredit Grupa, čija je članica Zagrebačka banka, posluje u 17 europskih zemalja, no Vremenski trezor je projekt Zabe, iz koje poručuju da bi voljeli da ga prihvate i ostale članice Grupe.

Svatko je mogao u Vremenski trezor spremiti jednu digitalnu fotografiju i jedan paket. Predmeti su se mogli pohraniti fizički, a fotografije dodatno i putem internetske stranice www.vremenskitrezor.hr. Na ovoj web-stranici nalazi se i galerija u kojoj se mogu pogledati fotografije svih predmeta pohranjenih u vremensku kapsulu.

Nakon što se Vremenski trezor službeno zatvorio, Zagrebačka banka će na adrese građana koji su predali paket poslati poseban certifikat o primitku predmeta na čuvanje. Vremenska kapsula otvorit će se za 100 godina: 2114. godine, kada će se čuvani paket predati nasljednicima, odnosno osobi koja na uvid donese certifikat.