PRIJEDLOG HUB-A

Što su banke spremne ponuditi dužnicima u francima?

20.02.2015 u 14:09

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Banke smatraju da su u rješavanju problema kredita u švicarskim francima prioritet oni građani koji ne mogu otplaćivati kredite zato što su ostali bez posla i radne sposobnosti ili su im toliko pali prihodi da im je ugrožena socijalna sigurnost, poručeno je u petak na konferenciji za novinare Hrvatske udruge banaka (HUB)

'Banke su spremne preuzeti na sebe sav teret otpisa dugova i ne traže u tome sudjelovanje bilo koje treće strane. U fokusu su nam oni građani koji objektivno ne mogu vraćati kredite iz svojih prihoda', rekao je Zoran Bohaček, predsjednik HUB-a, naglašavajući pritom da rješenje treba biti dobrovoljan otpis dugova, a ne da on bude pravno nametnut. U suprotnom, nametnuta rješenja lako se mogu prometnuti u rješenja koja neće teretiti banke, već porezne obveznike, upozorava Bohaček.

Uz Bohačeka, na konferenciji su bili predstavnici poslovnih banaka koji sudjeluju u radnoj skupini za rješavanje problema sa 'švicarcem'.

Bankari najugroženijim građanima nude dva modela.

Prvi podrazumijeva prenošenje odnosno prodaju nekretnine državnoj agenciji. Država će onda prema svojim kriterijima odlučiti o sudbinama tih građana. Konkretno, odredit će im uvjete pod kojima mogu ostati u najmu u toj nekretnini. No zanimljivo je da pritom bankari smatraju da država treba platiti tržišnu vrijednost prilikom preuzimanja spomenute nekretnine.

Drugi je model nastao po uzoru na američku praksu i radi se o tome da dužnici predaju nekretnine banci, a ona ih oslobodi svih dugova.

U HUB-u naglašavaju da se radi isključivo o dužnicima čiji je dug zbog promjena tečaja s jedne strane i pada vrijednosti nekretnine s druge strane sada veći od vrijednosti nekretnine. Stoga bi se, smatraju, takvim dužnicima isplatilo predati nekretninu uz uvjet da im banka u potpunosti otpiše postojeći dug.

Kriteriji na temelju kojih bi se utvrdilo tko ima pravo na korištenje predloženih modela utvrdili bi se uz pomoć Ministarstva financija, kao i kod otpisa dugova građanima. Okvirni rok za provedbu rješenja je dva do tri mjeseca.

Bankari poručuju da su nakon rješavanja prioritetnih slučajeva spremni razmotriti i razradu modela za druge građane koji su sposobni otplaćivati kredite, no smatraju da i za te slučajeve treba razraditi socijalne kriterije. Za njih bi prijedlog bankara išao u smjeru konverzije kredita u druge valute pod povlaštenim uvjetima, odnosno po nižem tečaju od tržišnog.