KORISNO ZABUŠAVANJE

Što radimo na poslu kad ne radimo?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.07.2011 14:54
  • Objavljeno 21.07.2011 u 14:54
Facebook internet revolucija

Facebook internet revolucija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Gotovo svi ispitanici u istraživanju portala MojPosao, ili njih 95 posto, priznali su da dio radnog vremena troše na aktivnosti nevezane za posao. Pritom najviše ispitanika, 85 posto, troši to vrijeme na internetu, slijedi druženje s kolegama (57 posto) te privatno dopisivanje SMS-om ili mailom (48 posto)

Trećina ih obavlja privatne telefonske razgovore, a petina privatne poslove izvan ureda. Najviše ispitanika, 30 posto, troši 45 minuta dnevno na aktivnosti nevezane za posao. Njih 26 posto navodi da na to troši jedan do dva sata, a 11 posto svega 15 minuta, pokazalo je najnovije srpanjsko istraživanje portala MojPosao pod naslovom 'Što radimo na poslu kad ne radimo' provedeno je na 600 ispitanika.

Kao razlog trošenja radnog vremena na neposlovne aktivnosti, 77 posto ispitanika navodi da im je potreban povremen odmor od radnih zadataka. Gotovo trećina ili 31 posto kaže da im je na poslu dosadno, a 21 posto objašnjava to nedovoljnom plaćom pa se tako osvećuju poslodavcu. Dosta visok postotak, 48 i 47 posto, pritom smatra da neposlovne aktivnosti ne utječu na produktivnost na poslu odnosno da je poboljšavaju, a samo ih pet posto misli obrnuto.

Pri privatnom surfanju internetom na radnom mjestu, na što 27 posto zaposlenika utroši od 15 do 60 minuta, najviše ih, 85 posto, posjećuje stranice vijesti, 47 posto razne edukativne stranice, a društvene mreže njih 33 posto. Novi posao pritom na internetu traži 17 posto zaposlenih, 15 posto ih planira putovanje, a 12 posto igra igrice. U vezi druženja s kolegama na poslu većina ispitanika, 67 posto, na to utroši manje od pola sata, najčešće su to, u 81 posto slučajeva, razgovori unutar tvrtke, a njih 20-ak posto ide na kavi ili piće izvan tvrtke.

Privatne poslove izvan ureda za vrijeme radnog vremena obavljalo je 71 posto zaposlenih, od kojih 21 posto to čini nekoliko puta mjesečnom, a njih 10 posto više puta tjedno. Većina ispitanika, 67 posto, uspijeva od nadređenih sakriti svoj nerad, a od 33 posto 'uhvaćenih' u neradu većina ili 80 posto nije snosila posljedice. Smanjenje plaće je zbog toga dobilo četiri posto, a 16 posto usmenu opomenu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi