AFERA SPICE ILI RUSI

Što je u pozadini Molove ponude za Inu?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.12.2010 10:32
  • Objavljeno 06.12.2010 u 09:34
Potpredsjednik Vlade Damir Polancec i predsjednik Uprave MOL-a Zolt Hernadi

Potpredsjednik Vlade Damir Polancec i predsjednik Uprave MOL-a Zolt Hernadi

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Mediji spekuliraju, pozivajući se na neformalne izvore, o različitim motivima koji su Mol doveli do nagle odluke o ponudi za otkup malih dioničara, kako bi stekao većinski udio u kompaniji

Najzanimljivija je teorija koju plasira Business.hr, prema kojoj mađarski Mol mora žurno preuzeti Inu zbog Polančeca i afere Spice. Mol navodno mora ozakoniti svoja upravljačka prava nad Inom što prije jer se u istrazi o aferi Spice pojavljuje sve više informacija o tome da je tadašnji hrvatski pregovarač Damir Polančec upravljačka prava predao Mađarima u zamjenu za financijsku podršku u tajnom planu preuzimanja Podravke.

Poslovni dnevnik piše da su se tijekom vikenda počele se osmišljavati kontra-akcije Molovoj ponudi u političkim, ali i u krugovima institucionalnih investitora. Tako je argumentacija mirovinskih fondova, među kojima se ozbiljno razmišlja o isticanju protuponude u trenutku kada se otvori trgovina, utemeljena u procjenama vrijednosti kompanije. Smatraju da Inina dionica vrijedi više od 2.800 kuna te da će dugoročno njezina vrijednost još rasti. Stoga su je skloni dodatno akumulirati isticanjem ponude koja je viša od one koju daje Mol i za koju, navodno, imaju dovoljno financijskog potencijala.

No, da bi doista to i učinili, zanima ih koje bi 'akcije' mogli očekivati od Vlade. Ako bi se veliki investitori doista i odlučili na isticanje više cijene za dionicu, dosta im je da dokupe 300-400 tisuća slobodnih dionica, pa da osujete Molov plan stizanja do natpolovične većine.

Na drugoj strani, Molov potez prilično je uznemirio duhove na Markovom trgu. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, čak su i neke članice vladajuće koalicije za nedjelju sazvale stranačke sastanke na temu definiranja strateškog stava prema želji Mola da dobije 51 posto udjela u Ini.

Jedna od teorija je da će Mol preprodati udio u Ini ukoliko se ne dogovori s Vladom. Zbog nepoštivanja ugovornih obveza o rokovima u pregovorima o plinskom poslovanju, Mol više nema obvezu poštivati lock-up period za prodaju Ininih dionica kao ni pravo prvokupa za Vladu, pa se spominje da bi Mol mogao prodati svoj udio ruskoj kompaniji Surgutnjeftgas. Rusi navodno ne bi imali ništa protiv da udio od 20 posto koji imaju u Molu mijenjaju za udio Mola u Ini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi