SINDIKATI SE PITAJU

Što je s potpisima o izmjenama ZOR-a?

20.02.2012 u 14:52

Bionic
Reading

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su danas predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu upit što će biti s više od 717.000 potpisa koje su prikupile sindikalne središnjice u vezi izmjena Zakona o radu (ZOR)

Budući se u javnosti posljednjih dana pojavljuju razne vijesti o izmjenama ZOR-a u dijelu koji regulira produženu primjenu pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima, a takve najave dolaze iz Vlade i dijela oporbe, smatramo kako bi se prethodno trebalo odrediti vezano uz nikad održani referendum građana po tom pitanju, ističe NHS.

Nakon što je bivša Vlada najavila izmjene ZOR-a vezane uz produljenu primjenu pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanje kolektivnih ugovora, pet središnjica organiziralo je prikupljanje potpisa o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma građana kako bi se ta prava zadržala.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora utvrdio je kako je u zakonskom roku prikupljeno 717.149 potpisa birača, što je 15,95 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj. Kako je Vlada u međuvremenu povukla sporni prijedlog izmjena ZOR-a iz saborske procedure, Ustavni sud donio je Odluku kako je povlačenjem prijedloga nestalo razloga za raspisivanjem referenduma.

Pritom je Ustavni sud obvezao Vladu da unutar godinu dana ne može uputiti u proceduru izmjene ZOR-a koje bi bile suprotne pozitivnom odgovoru građana na referendumsko pitanje. Sindikati i dio javnosti nisu prihvatili takvo tumačenje i Odluku Ustavnoga suda, ali nisu imali nikakvog alata kojim bi to opovrgnuli, podsjeća NHS. Istekom roka sadržanog u Odluci Ustavnoga suda ponovno se aktualizira nikad održani referendum građana s istim pitanjem za koje je prikupljeno 717.149 valjanih potpisa.

Budući ni Zakon o referendumu niti Ustav ne predviđaju takvu situaciju, smatramo nužnim dobiti odgovor što je sa svim tim potpisima i održavanjem referenduma sa svrhom za koju su potpisi prikupljeni, a sve prije nego li se krene u bilo kakve razgovore o izmjenama ZOR-a, napominje NHS.