VELIKE OVLASTI

Stižu javni ovršitelji - strah i trepet za dužnike

05.11.2011 u 16:55

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prošli je tjedan imenovao prvih dvadeset javnih ovršitelja za Zagreb, a do kraja godine trebalo bi ih biti izabrano još 80, pa bi ih tako bilo stotinu u 65 gradova, piše Jutarnji list

Od 1. siječnja kad Zakon o javnim ovršiteljima stupi na snagu moći će građanima ulaziti u stanove i plijeniti imovinu, pretresti stvari, moći će ulaziti u zaključane prostore uz asistenciju policije, moći će uzeti stvari i kad nikoga nema kod kuće, uz nazočnost dva punoljetna svjedoka... i zaplijenjene stvari prodati na javnoj dražbi za najmanje pola njihove procijenjene vrijednosti.

Brojni su političari i pravni stručnjaci lani skočili na noge kad se donosio Zakon o javnim ovršiteljima, koji je jedva prošao saborsku proceduru, jer je, kao rijetko koji akt, poslan i u treće čitanje. Međutim, na kraju je ipak donesen, unatoč brojnim manama, i takav stupa na snagu za nepuna dva mjeseca, piše Jutarnji list

'Javni ovršitelj, prema zakonu, mora biti osoba dostojna te struke, besprijekorno čiste prošlosti i morala, no za njihove službenike ne piše da moraju biti besprijekorno čisti, što bi moglo otvoriti put kriminalnom podzemlju. Drugi je problem nadzor rada javnih ovršitelja. Sada ih nadziru samo općinski sudovi, a nakon toga stranka se može žaliti jedino Ustavnom sudu. I na kraju, pitanje je kako će posao zaživjeti s prvim danom sljedeće godine. Naime, pitanje je jesu li popunjena sva javnoovršiteljska mjesta, a sudovi od 1. siječnja 2012. prestaju provoditi ovrhe, pa bi moglo doći do vakuuma', upozorava Ivica Crnić, bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši ministar pravosuđa, danas odvjetnik.

Smeta mu i što će se novac koji javni ovršitelj skine s računa dužnika prenositi na račun ovršitelja, a ne izravno vjerovniku, pa se pita zašto je tako određeno. Upozorava i da javni ovršitelji za štetu jamče samo svojom imovinom te smatra kako bi i država, koja ih imenuje, trebala preuzeti rizik i jamčiti za nadoknadu štete koju eventualno naprave ovršitelji. Javni ovršitelji samo su posljedica ovršnog zakona, protiv kojega se oporba žestoko buni, ali u ovom sazivu Sabora nije imala dovoljno ruku da ga sruši, piše Jutarnji list.