preokret na pomolu

Stiže li kraj inflacije i početak recesije? U Njemačkoj usporio rast cijena na veliko, sve zahvaljujući jeftinijem gorivu

15.11.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Rast veleprodajnih cijena u Njemačkoj usporio je u listopadu, odražavajući blaži rast cijena goriva, pokazali su u utorak podaci Destatisa.

Veleprodajne cijene porasle su u listopadu 17,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 19,9-postotnog skoka u rujnu, izračunao je Destatis. Na mjesečnoj razini pale su 0,6 posto, nakon istog postotnog rasta u rujnu.

Glavni razlog za kontinuirano snažan rast veleprodajnih cijena u listopadu bilo je 41,5-postotno poskupljenje goriva, ističe Destatis. U rujnu veleprodajne cijene goriva porasle su 61,9 posto.

Najviše su u listopadu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec porasle veleprodajne cijene nekih sirovina i poluproizvoda, napominju statističari, izdvojivši dvostruko više cijene krutih goriva i 52,2 posto više cijene živih životinja.

Ističu i 40-postotni rast veleprodajnih cijena mlijeka, mliječnih proizvoda, jaja, jestivih ulja i prehrambenih masnoća. U gotovo istom su postotku porasle i cijene kemijskih proizvoda.

Žitarice, duhan, sjemenje i stočna hrana poskupjele su u veleprodaji za 27,6 posto. Uteg je bio 15-postotni pad veleprodajnih cijena recikliranih materijala i ostataka.

U odnosu na rujan reciklirani materijal i ostaci pojeftinili su u maloprodaji 10,5 posto, a derivati za 5,4 posto, pokazue Destatisovo izvješće.