NOVI NADZORNI ODBOR

Štern ublažava napetost između Vlade i MOL-a

17.01.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Zamjenom političara u 'hrvatskom dijelu' nadzornog odbora Ine profesionalcima počinje nova era depolitizacije upravljanja kompanijama u kojima država ima strateške vlasničke udjele. Od Davora Šterna, Damira Vanđelića i Gordane Sekulić očekuje se da će bolje štititi interese Ine i konstruktivnije sudjelovati u donošenju strateških odluka o razvoju

Najpoznatije ime osvježenog nadzornog odbora je naftni stručnjak Davor Štern, koji se nakon deset godina vraća u Inu. Štern je bio na čelu hrvatske naftne kompanije od 1997. do 2000, nakon čega ga je zamijenio Tomislav Dragičević, s kojim je bio u permanentnom sukobu. Štern smatra da je prioritet novih članova nadzornog odbora prevladati razmimoilaženja između dva suvlasnika i diskusiju skrenuti na parametre profitabilnosti i modernizacije te vraćanja Ine u položaj koji je imala prije.

Štern predsjednik Nadzornog odbora

Izvanredna glavna skupština Ine danas je razriješila dužnosti članova Nadzornog odbora Ivana Šukera, Tomislava Ivića i Božidara Pankretića te imenovala Davora Šterna, Gordanu Sekulić i Damira Vanđelića za nove članove Nadzornog odbora na mandat do 10. lipnja 2013. Nakon skupštine dioničara održana je i sjednica novog Nadzornog odbora na kojoj je Davor Štern izabran za predsjednika. Sukladno izmjenama dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a, potpisanim krajem siječnja 2009. godine, Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega pet mjesta pripada MOL-u, Vladi pripadaju tri mjesta (Vlada određuje i predsjednika Nadzornog odbora), dok jedno mjesto ima predstavnik radnika.

I druga dva člana Vladinog nadzorničkog tima u Ini su iskusni profesionalci. Gordana Sekulić dobro poznaje naftno tržište kao voditeljica Sektora za strateški razvoj i planiranje u Jadranskom naftovodu. Damir Vangelić dolazi iz Adris grupe u kojoj upravlja vrlo važnim sektorom investicija. U javnosti je poznat kao jedan od rijetkih hrvatskih branitelja koji je nakon teškog ratnog iskustva postigao karijeru vrhunskog top menadžera.

Izlazak političara iz nadzornog odbora Vlada ipak ne znači da će politika biti isključena iz poslovanja Ine. Nema sumnje da će strateški partneri – Vlada i MOL - i dalje morati direktno pregovarati o nerješenim pitanjima. Međutim, kada se jednom postigne suglasnost oko svih elemenata novog dioničarskog sporazuma, uloga nadzornog odbora postat će ključna u praćenju realizacije dogovorenog.

Prvi zadatak novog nadzornog odbora je imenovanje novih članova uprave iz 'hrvatske kvote'. Još se čeka Vladina odluka tko će zamijeniti tri stara člana uprave – Tomislava Dragičevića, Josipa Petrovića i Dubravka Tkalčića. Premda je zadnji rok za imenovanje 1. veljače, konzultacije s potencijalnim kandidatima još nisu okončane.

U igri su uglavnom ljudi iz same kompanije, među kojima je i Niko Dalić, suprug nove ministrice financija Martine Dalić. Spominju se i naftni stručnjaci Jasminko Umičević i Miro Skalicki, a sve je manje vjerojatno da će u upravu bivši ministar financija Ivan Šuker.