MUDRINIĆ UPOZORAVA:

'Stagniramo, a reformi nema!'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 07.09.2011 13:46
  • Objavljeno 07.09.2011 u 11:51
Ivica Mudrinić

Ivica Mudrinić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Na ljestvici globalne konkurentnosti ništa novo, barem kad je riječ o Hrvatskoj. Zabilježili smo, u odnosu na prošlu godinu, tek minimalni pomak prema gore, sa 77. na 76. mjesto među 142 zemlje svijeta, što, prema riječima predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) Ivice Mudrinića, ne možemo nazvati napretkom, već dokazom stagnacije

'Sad se nalazimo negdje na dnu. Još nas drži razvijena infrastruktura, ceste i telekomunikacije, dok nas prema dolje vuku institucije i tržište rada', rekao je Mudrinić u srijedu na predstavljanju rezultata Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2011-2012 Svjetskog gospodarskog foruma.

Hrvatska se i ove godine nalazi u okruženju jugoistočne Europe - Crne Gore na 60. poziciji, Makedonije na 79. poziciji te Albanije koja je samo dva mjesta iza Hrvatske, na 78. poziciji.

Švicarska kao prvorangirana, tj. najkonkurentnija zemlja na svijetu zadržala je vodstvo na ljestvici i ove godine, a slijede je Singapur, Švedska, Finska i SAD. Nove članice EU-a imaju različite trendove - Slovenija, Slovačka i Rumunjska bilježe znatan pad, dok ostale zemlje uglavnom stagniraju.

Najveći nedostaci Hrvatske su u područjima razine i učinka poreza, poljoprivredne politike, pravnih okvira za strane investicije, tereta vladine regulative te suradnje poslodavaca i radnika. U svim tim segmentima nalazimo se ispod 130. mjesta

'Dosad smo vrlo često ukazivali na naše bolne točke. Prijetnja je ozbiljna i nužan je velik zaokret. Ispod površine nas vuče izostanak reformi u zdravstvu, tržištu rada, poreznom sustavu i obrazovanju', istaknuo je Mudrinić.

Upozorio je i poslodavce da su s njihove strane nužne promjene jer nas čeka ulazak u EU, što je velika prilika, ali i opasnost. Ako domaće tvrtke budu nepripremljene, europska konkurencija će ih istisnuti s regionalnog, ali i domaćeg tržišta.

Na pitanje tportala kako komentira dosadašnju predizbornu retoriku stranaka, Mudrinić je ocijenio da se premalo govori o gospodarskim temama. Očekuje da će i vladajući i opozicija, kad krene službena kampanja, veći naglasak staviti na svoje gospodarske programe.

Najavio je i da će javnost uskoro biti upoznata sa sadržajem Povelje za razvoj Republike Hrvatske do 2025. godine, za koju je NVK dobio podršku i od premijerke Jadranke Kosor i od predsjednika Ive Josipovića. Povelja se sada nalazi u saborskoj proceduri i Mudrinić se nada da će je svi važniji čimbenici u društvu prihvatiti kao platformu za daljnji razvoj Hrvatske.

Rast BDP od 0,8 posto zabilježen u drugom tromjesečju ove godine ne znači, kaže Mudrinić, da smo izašli iz krize, ali ipak je razlog za mali optimizam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi