rast plaća

SSSH: Mjere su dobre, ali i radnike s nižim primanjima treba izjednačiti s umirovljenicima

08.09.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozdravio je u četvrtak novi Vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu kao korak u dobrom smjeru, no upozorava kako su pojedine mjere trebale biti bolje osmišljene i da je potrebno povećati plaće

Sindikat poručuje da rast plaća u privatnom i u javnom sektoru jedini može zaštititi životni standard radnika i da bez toga Hrvatska ne može dobiti bitku s trenutnom krizom.

Vladu u priopćenju pozivaju da u okviru svojih mogućnosti razmotri i dodatne mjere kojima bi se osiguralo da plin proizveden u Hrvatskoj bude dostupan hrvatskim građanima, ali i onim poduzetnicima kojima predstavlja primarnu sirovinu ili temeljni energent proizvodnje, i to po cijenama ovisnima o stvarnim troškovima njegove prozvodnje, a ne stanju na međunarodnim burzama.

S ciljem poticanja rasta plaća, odnosno zadržavanja njihove realne vrijednosti, traže da se poveća osobni odbitak, odnosno neoporezivi dio plaće.

SSSH pozdravlja i mjere prema umirovljenicima i socijalno ugroženima, ali ističe i potrebu da se u sustav ugradi automatsko indeksiranje socijalnih naknada, kao što već postoji u mirovinskom sustavu.

Također, s obzirom da će pravo na energetski dodatak ostvariti svi umirovljenici s mirovinama nižim od 4360 kuna, traže da se pravo na energetski dodatak proširi i na sve radnike s plaćama ispod te granice i to uplatom na njihove osobne račune. U suprotnom, kaže, šalje se poruka da su ti radnici manje vrijedni od umirovljenika. Podsjećaju da minimalna plaća za 2022. godinu iznosi 3750 kuna neto, a prema dostupnim podacima plaću nižu od 4360 kuna neto prima više od deset posto radnika.

Ograničavanje cijena pojedinih prehrambenih proizvoda ocjenjuju korisnim te ističu kako je pritom važno i da se vodilo računa o razini na kojoj će se cijene zamrznuti.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Podsjećaju da su, bez obzira na nedavno smanjenje PDV-a na osnovne namirnice, njihove cijene i dalje nastavile rasti, pri čemu nije sigurno da su sva dosadašnja povećanja bila opravdana ulaznim troškovima, te je stoga postojao rizik da se pojedine cijene zamrznu na umjetno stvorenoj previsokoj razini.

Standard radnika može se obraniti jedino povećanjem plaća

SSSH poručuje da se standard radnika može obraniti jedino povećanjem plaća i poziva Vladu da u predstojećim kolektivnim pregovorima za javni sektor uzme u obzir zahtjeve sindikata za povećanjem osnovice, ali i da nastavi raditi na daljnjim mjerama kojima bi se dodatno potaknulo kolektivno pregovaranje i rast plaća i u privatnom sektoru.

U isto vrijeme pozivaju poslodavce, tj. sektorske udruge koje djeluju pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, da konačno prihvate upućene im inicijative za otvaranjem granskih kolektivnih pregovora u sektorima metalske, prehrambene, drvne i papirne industrije te poljoprivrede.