EU PRITIŠĆE LJAJIĆA

Srbija popušta u pregovorima oko uvoza cigareta iz Hrvatske?

16.09.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je državnoj televiziji Srbije da razgovori Srbije i Europske unije o zahtijevanom povlaštenom uvozu 1.600 tona cigareta iz Hrvatske prema carinskoj stopi od 15 posto nisu završeni te da nije postignut nikakav sporazum o tome

'Tamo smo gdje smo bili i 1. srpnja, do kada smo trebali postići dogovor o izmjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali do toga nije došlo', rekao je Ljajić dodajući kako do listopada očekuje nastavak razgovora, prenosi Poslovni.hr

Ministar trgovine Srbije priznao je da, iako šanse Srbije u tim pregovorima nisu velike i ne treba puno očekivati, jer su 'veliki pritisci i Europske komisije i država članica EU-a', očekuje uvažavanje argumenata Srbije o zaštiti tamošnje duhanske industrije, ocijenivši je 'vrlo značajnom za domaću ekonomiju'.

Pojasnio je da je zahtjev EU-a da se Hrvatskoj i dalje po povlaštenim uvjetima omogući plasman cigareta na srpsko tržište, i nakon što je postala dijelom EU-a, nije usmjeren protiv Srbije jer je to model i pravilo kojim Europska komisija štiti nove članice.

'Oni štite države članice i njihovo gospodarstvo u cilju da ono postane što konkurentnije na jedinstvenom europskom tržištu. Tako će i nas štititi kad postanemo punopravni član u odnosu na neke druge zemlje koje tada budu kandidati', rekao je Ljajić.