platforma spremna

Uz nove 'narodne trezorce', Primorac uvodi još jednu veliku novost

15.02.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Ministarstvo financija pripremilo je platformu koja će građanima omogućiti digitalnu kupovinu državnih vrijednosnica, piše Jutarnji list

Službeni naziv sustava Ministarstva financija za vrijednosne papire jest E-riznica, a sam produkcijski rad platforme počet će službeno 19. veljače 2024.

'Za upis ponude preko platforme potrebno je imati vjerodajnicu značajne ili visoke razine te otvoren račun u banci u Republici Hrvatskoj te, kao i za upis u Fini, ulagatelji moraju imati račun u banci i identifikacijski dokument s OIB-om. Drugim riječima, prijavu u E-riznicu ulagatelji će moći napraviti putem sustava e-građana koristeći vjerodajnice značajne i visoke sigurnosti.

Nakon ponude ulagatelji će dobiti instrukcije za uplatu, neovisno o tome radi li se upis ponude online ili na šalteru, a samo plaćanje realizirat će gotovinskom uplatom putem Fine, banke, poštanskih ureda ili pak bezgotovinski, neovisno o kanalu upisa ponude', pojasnio je ministar financija Marko Primorac za Jutarnji list te najavio detaljnije informacije na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti i novi krug izdanja trezorskih zapisa.