dijamanti u zemlji

Španjolska, Italija i Francuska su lideri u uzgoju tartufa, ali jedna zemlja južne hemisfere im ozbiljno prijeti

23.08.2019 u 09:30

Bionic
Reading

Kad biste upitali ljude da zamisle potragu za tartufima, skupim gljivama koje rastu u zemlji, mnogi bi bez sumnje zamislili ljude s psima koji prolaze kroz francuske ili talijanske šume, a tek rijetki bi pomislili na Australiju, koja je po prikupljenim količinima francuskog perigorda četvrta po veličini u svijetu

Ta zemlja je počela uzgajati najcjenjeniju vrstu crnog tartufa, francuski crni tartuf ili perigord, 1999. godine i u samo 20 godina zasjela je po količinama na četvrto mjesto u svijetu, piše Australia BBC.

Vlasnik australske farme tartufa Truffle Paddock Nigel Wood vjeruje da bi njegova zemlja mogla zauzeti i prvo mjesto. Iako je teško utvrditi točne podatke po zemljama, s obzirom na tajnovitost koja okružuje „dijamante u zemlji”, očekuje se da će Australija ove godine skupiti između 14 i 18 tona perigorda.

Procjenjuje se da je prošle zime u Španjolskoj skupljeno 60 tona, u Italiji 30 tona, a u Francuskoj tek nešto više nego u Australiji.

Prodaja tartufa veoma je unosan posao, budući da zbog potražnje u luksuznim restoranima, mogu doseći iznose od 1.300 dolara po kilogramu.

Tartuf perigord skuplja se u jesen i zimu, a budući da u Australiji to razdoblje traje od svibnja do sredine kolovoza, to im kao proizvođačima daje ogromnu prednost na tržištu kada europsko nije na raspolaganju, ističe suosnivač i generalni direktor tvrtke Oak Valley Truffles Geoff Barrett.

„Izvozimo u 31 zemlju i nemamo čak ni polovinu zaliha koje bi zadovoljile potražnju u inozemstvu. Izvozimo oko 85 posto naših tartufa i unaprijed prodajemo cijelu berbu”, rekao je direktor prodaje kompanije The Truffle&Wine Alex Wilson.

Na području grada Manjimupa uzgaja se veliki dio australskog peregorda, a trenutno je tamo aktivno 300 farmi. Očekuje se da će njihov broj rasti.

Osim uspješnog izvoza, u Australiji se razvija i malo domaće tržište. „Da ste nekom u Australiji prije 20 godina spomenuli tartufe, većina bi pretpostavila da govorite o čokoladnoj slastici truffles. Sada bih rekao da 95 posto ljudi zna što je tartuf, a mnoge zanima kako se oni uzgajaju i koriste”, rekao je Barrett.

Wood smatra da postoji dobar razlog zašto bi Australija za jedno desetljeće mogla postati najveći svjetski proizvođač crnog tartufa.

„Neke procjene u Zapadnoj Australiji sugeriraju da će se za 10 godina njihova proizvodnja učetverostručiti, budući da mnogo novih vrlo velikih ili srednjih farmi ulazi u njihovu proizvodnju. A uz to, iako istočnu obalu obično karakteriziraju mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, u posljednje vrijeme osnovane su i neke velike farme”, objasnio je.