DUŽNIČKI PRITISAK

Španjolska će djelomično nacionalizirati štedne banke

21.01.2011 u 11:15

Bionic
Reading

Španjolska planira djelomično nacionalizirati najslabije štedne banke, umirujući istodobno ulagače da njihovo spašavanje neće povećati njezin proračunski manjak, objavili su u petak mediji

Izvor upoznat sa slučajem rekao je za Reuters kako će vlada prisiliti dugovima opterećene štedne banke da postanu konvencionalne banke i da nastoje uvrstiti svoje dionice u burzovne kotacije kako bi se uvjerilo plašljive investitore da je riječ o dobrim investicijama.

Državni fond za restrukturiranje banaka (FROB) zatim će preuzeti udjele u tim bankama – poznatim kao cajas – koji nisu bili privlačni privatnim ulagačima, rekao je izvor. Dosad je FROB funkcionirao kao zajmodavac za cajase.

Visoka razina loših stambenih kredita u štednim bankama smatra se glavnim rizikom za španjolsku vladu koja agresivno smanjuje proračunski manjak kako bi otklonila bojazni da će trebati pomoć kakvu su Irskoj i Grčkoj pružili Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Procjene troškova dokapitalizacije štednih banaka kreću se u rasponu od 17 do 120 milijardi eura, pri čemu se većina analitičara slaže oko raspona od 25 do 50 milijardi eura.

Čak i ako izostanu privatna ulaganja u slabe regionalne zajmodavce, ekonomisti smatraju da si Španjolska može priuštiti takav obujam pomoći bez potpore izvana, koja bi izložila velikom pritisku Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF).