dobre brojke

Span s velikim rastom prihoda u prvom kvartalu

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 29.04.2022 13:27
  • Objavljeno 29.04.2022 u 13:27
Span - ilustracija

Span - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SPAN

Span d.d. objavio je poslovne rezultate za prvi kvartal 2022. godine. Razdoblje je obilježeno dobrim financijskim pokazateljima koji potvrđuju nastavak rasta poslovanja.

U prvom kvartalu ove godine poslovni prihodi Span Grupe iznosili su 185 milijuna kuna, što predstavlja porast od 38 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Rezultat je to rasta u svim segmentima poslovanja, pri čemu je najveći rast prihoda od čak 77 posto ostvaren u području infrastrukturnih usluga – Cloud i Cyber Security rješenja. Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima porastao je na 84 posto, a najznačajniji rast ostvaren je na tržištu SAD-a, nakon čega slijede Slovenija, Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo. EBITDA Grupe prije jednokratnih stavki iznosila je 23,1 milijuna kuna, što predstavlja rast od 88 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porasla je i neto dobit Grupe i to za 135 posto, na 17,2 milijuna kuna.

'Razdoblje je obilježila akvizicija tvrtke Ekobit, kojom je Span snažno krenuo u smjeru daljnjeg širenja i rasta poslovanja. Zahvaljujući ovoj transakciji, obje kompanije proširuju portfelj svojih usluga i korisničke baze pa će postojećim i budućim korisnicima nuditi još više naprednih rješenja i usluga. Zahvaljujući rezultatima trgovanja, Spanova je dionica nepunih šest mjeseci nakon uvrštenja na službeno tržište Zagrebačke burze uključena u sastav indeksa CROBEX', priopćeno je.

„U prvom kvartalu ove godine zabilježili smo snažan organski rast te smo akvizirali Ekobit. Širimo se i razvijamo poslovanje, a u razdoblju pred nama ostajemo usmjereni na daljnje jačanje znanja i vještina Spanovaca te kapaciteta i kompetencija za globalno tržište. Budućnost je digitalna, a Span će biti jedan od onih koji će pomoći u njenom stvaranju“, poručio je Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana koji je snimio i video poruku prigodom objave rezultata prvog kvartala.

Objavljeno je i Godišnje izvješće za 2021. godinu. Prihodi Span Grupe porasli za 26 posto u odnosu na 2020. godinu te su iznosili 767,3 milijuna kuna. EBITDA Grupe prije jednokratnih stavki bila je 48,6 milijuna kuna, 54 posto veća nego 2020., dok je neto dobit Grupe iznosila 23,8 milijuna kuna, odnosno čak 220 posto više nego godinu ranije. Ključni događaji koji su obilježili poslovanje u prošloj godini prikazani su u videu.

U skladu s Politikom isplate dividende, Uprava društva i Nadzorni odbor su na sjednicama 28. i 29. travnja usvojili prijedlog Odluke o isplati dobiti za 2021. godinu, kojom Skupštini predlažu isplatu dividende u iznosu od pet kuna po dionici.

Span je jedna od vodećih hrvatskih IT kompanija koja posljednjih godina bilježi kontinuirani rast prihoda za više od 20 posto godišnje. Prisutan na tržištu posljednjih 29 godina, Span trenutno zapošljava 668 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji tri četvrtine svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!