problemi zbog eura

Filipović: 'Vlada je osigurala niže cijene energenata, a trgovački lanci podižu cijene. To neće proći!'

03.01.2023 u 10:25

Bionic
Reading

Zbog poskupljenja nekih proizvoda nakon uvođenja eura ministar gospodarstva Davor Filipović danas se sastao s predstavnicima trgovačkih lanaca

'Inflacija je trenutno 13,5 posto, a kada pogledate strukturu inflacije, vidite da na nju najviše utječe porast cijena hrane i bezalkoholnih pića. Vlada je u covid-krizi osigurala plaće za 800 tisuća radnika u privatnom sektoru, u nezapamćenoj energetskoj krizi osigurali smo razumne cijene i struje i goriva, a trgovački lanci podižu cijene. I u ovoj situaciji sada, kada smo uveli euro, podižu cijene i pokušavaju prevariti građane. To im neće proći', rekao je Filipović.

Istaknuo je da će Vlada učiniti sve da zaštiti standard građana.

'Ono što sam poručio trgovačkim lancima, a to poručujem i svima koji će pokušati iskoristiti ovu situaciju prelaska na euro da zarade na građanima - to im neće proći', ponovio je ministar.

Upozorio je da će Državni inspektorat dati precizan izvještaj o stanju na terenu.

  • +6
Trgovci dolaze na sastanak s Filipovićem Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

'Kad razgovarate s predstavnicima lanaca, sve je u redu, nitko nije povećao cijene. A svi znate što se događa kad odete u trgovinu. Došlo je do povećanja cijena. Državni inspektorat, ali i sve druge institucije radit će svoj posao, a sve kako bi zaštitili građane', rekao je Filipović.

'Sve je na stolu. Od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda, baš sve', rekao je Filipović o eventualnim mjerama te zaključio da ‘svi moraju podnijeti teret krize‘.