LIDEROV PANEL

'Socijalizam je učinio puno dobrog za žene'

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 08.12.2011 12:54
  • Objavljeno 08.12.2011 u 12:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Postoje li muške i ženske industrije? Zašto su žene još uvijek manje plaćene od muškaraca? Je li ženama teže balansirati privatni i poslovni život? O tim su temama raspravljali na jednom od panela Liderove konferencije 'Žene u biznisu' Marija Šola (Karlovačka banka), Davor Bruketa (Bruketa&Žinić), Irena Jolić Šimović (Hrvatski telekom), Mirko Mrakužić (DM), Mladenka Grgić (Agram) i Marija Zuber (RiF)

Članica uprave HT-a Irena Jolić Šimović istaknula je da HT u upravi ima dvije žene i gotovo polovicu žena među vrhunskim menadžmentom, a  u njihovu njemačkom vlasniku DT-u za žene je nepovoljnija situacija. Davor Bruketa kaže da u njihovoj upravi žene drže pola pozicija, te od pet njihovih firmi tri vode žene. Mirko Mrakužić iz DM-a također ističe da polovicu mjesta u upravi drže žene, a u hrvatskoj podružnici DM-a, radi čak 85 posto žena, dok je u Njemačkoj i Austriji znatno više muškaraca u njihovoj kompaniji. Sličan trend visoke zastupljenosti žena imaju i DM-u u Srbiji i Bosni. 'Socijalizam je ipak ostavio nešto dobrog za žene, to je povijesna činjenica', kaže Mrakužić. Slično razmišlja i Jolić Šimović koja ističe da korijene bolje ženske zastupljenosti u upravljanju i vođenju tvrtki, možemo tražiti u socijalizmu.

Komentirajući tezu da žene mijenjaju socijalnu osjetljivost unutar muške skupine, primjerice na poslovnim sastancima, Bruketa kaže: 'Kad je miješano društvo, frajeri se trude biti pametniji iako su u našoj industriji muški sastanci vrlo rijetki i nalikuju na testosteronske bitke.'

Premda statistika pokazuje da su žene slabije plaćene, Marija Šola tvrdi da u svim tvrtkama kojima je radila nije bilo tako, no problem je to što je žena manje na menadžerskim pozicijama. Marija Zuber ističe da zakonski nije moguće plaćati ženu manje nego muškarca, no ona problem vidi u činjenici da postoje tipično ženske djelatnosti (predškolski odgoj, obrazovanje…) koje su tradicionalno slabije plaćene. 'S obzirom na to da plaće sporije rastu u tim sektorima, žene su manje plaćene', upozorila je Zuber.

Što se tiče balansa privatnog i poslovnog života, iskustva menadžerica različita su, dio njih misli da jedno od ta dva područja života mora patiti nauštrb drugih, a neke misle da je balans moguć, dapače čak i poslovno poželjan. Iskreniji su o ovoj temi bili muškarci; Mrakužić je rekao da ima četvero djece koja su nominalno njegova, iako idealan balans nije uspio postići, a Bruketa kaže da je u trenucima krize pomislio da je ipak trebao oženiti domaćicu. Na pitanje voditeljice Gordane Gelenčer, bi li radije da mu je panel vodio muški kolega Aleksandar Stanković, Bruketa je kazao: 'Bože sačuvaj!'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!