VLADA O TURIZMU

Snizite cijenu ribe i vina za spas sezone

12.02.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Ove turističke sezone za koju se očekuje da bude na razini rekordne 2008. godine gosti bi mogli manje trošiti, zbog čega je ministar Božidar Kalmeta apelirao na niže cijene u ugostiteljskim objektima – napose ribe i vina

Ministar turizma, Damir Bajs, na današnjoj sjednici Vlade predstavio je Analizu turističke godine 2008. i Program aktivnosti za turističku sezonu 2009.

Ponovio je kako je prošla sezona bila najuspješnija sezona, te da su prihodi u prvi devet mjeseci premašili ukupne prihode od turizma u 2007. Govorio je i o, javnosti već poznatom, udruženom oglašavanju, kao jednoj od glavnih mjera borbe za uspješnu sezonu.

'Turizam je bio i biti će jedna od najjačih gospodarskih grana Hrvatske i treba mu dati potporu', dao je podršku premijer Sanader, istaknuvši kako smo jedna od najatraktivnijih destinacija u svijetu i kako tu poziciju valja zadržati.

Sanader je slikovito prikazao važnost turizma za trgovinsku bilancu Hrvatske, nazvavši ga jednim od najvažnijih izvoznih kanala i rekavši da 'kad Španjolac kupi proizvod, to je identično kao da smo ga izvezli bez troškova transporta', prenosi SEEbiz.eu.

Ministar Božidar Pankretić dodao je kako je turizam prilika da se gostima ponudi, uz hrvatsku kulturu i sunce i more, i kvalitetna hrana, što bi osnažilo poljoprivredu i hrvatsko selo.

I Božidar Kalmeta se osvrnuo na značaj turizma, pohvalivši se kako je infrastruktura utjecala na kvalitetu ponude te kako će druga cijev tunela Sveti Rok i Velika Kapela biti završene do početka sezone.

'Veliki problem bit će manja kupovna moć gostiju, koji će naravno i manje trošiti, pogotovo u vanpansionskoj ponudi', zaključio je Kalmeta, koji je potom sugerirao vlasnicima ugostiteljskih objekata da snize cijene hrane i pića u svojim objektima.

Vlada je odobrila i pet nacrta prijedloga za zakone iz seta takozvanih 'europskih zakona'. U skladu sa štednjom i kretanjima cijena na tržištu na sjednici Vlade odlučeno je i da platiše RTV pretplate neće dobiti 135 već 75 kuna potpore za kupnju uređaja za prijam digitalnih televizijskih signala.