TPORTALOV KALKULATOR

Službeno je! Izračunajte koliko vam se povećala plaća

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 27.10.2016 18:56
  • Objavljeno 27.10.2016 u 18:56
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić na prvoj sjednici Vlade predstavio je izmjene poreza na dohodak koje će dovesti do rasta plaća većine zaposlenih. Uzimajući u obzir sve izmjene, tportal je izradio kalkulator na kojem možete jednostavno provjeriti koliko će vam porasti plaća nakon 1. siječnja

Marićev prijedlog ponešto je drugačiji od rješenja koja su stizala u javnost neslužbenim kanalima. Dosadašnji izračuni upućivali su na to da će izmjenama najviše profitirati samci, ali pokazalo se da konačno rješenje ide na ruku obiteljima s djecom.

U konačnici, od novih poreznih pravila najviše će profitirati zaposleni s izrazito visokim plaćama (iznad 12.000 kuna), zahvaljujući značajnom rastu osnovnog odbitka i promicanju granice za oporezivanje po najvišoj poreznoj stopi. Tako će se, primjerice, menadžeru s plaćom od 15.000 kuna kućni budžet povećati za više od 1.000 kuna.

Zaposleni s prosječnom hrvatskom plaćom (5.673 kune) mogu očekivati povišicu od 50 do 250 kuna. Samcu će plaća porasti za pedesetak kuna, radniku s jednim djetetom za 175 kuna, a onome s dvoje djece za 250 kuna.

OVDJE PROVJERITE SVOJU PLAĆU

Koliko će vam porasti plaća nakon najavljenih poreznih izmjena? Kliknite na INFORMATIVNI KALKULATOR koji je izradio tportal u suradnji s portalom Isplate.info.

Marićev prijedlog predviđa povećanje poreznog odbitka s 2.600 na 3.800 kuna te ukidanje najniže porezne stope od 12 posto. Tako će se ubuduće svi oporezivi dohoci do 17.500 kuna oporezivati po stopi od 24 posto, a sve iznad toga po stopi od 36 posto.

Porezne olakšice za djecu i uzdržavane članove povećavaju se tako da se na smanjenu osnovicu od 2.500 kuna primjenjuju uvećani koeficijenti (za prvo dijete i uzdržavanog člana 0,7, za drugo dijete 1, za treće 1,4 itd.).

Tako će zaposleni s jednim djetetom imati ukupni odbitak od 5.550 kuna, a onaj s dvoje djece 8.050 kuna.

Prema Marićevim izračunima, uz postojećih 915 tisuća zaposlenih, poreznim izmjenama dodatnih 550 do 560 tisuća zaposlenih neće biti obuhvaćeno plaćanjem poreza na dohodak, a idućih 330 tisuća imat će umanjenje svoje porezne obveze za 90 posto.

Porezne izmjene zahvatit će i prihode od drugog dohotka (autorski honorari, honorari po ugovoru o djelu, menadžerski bonusi) koji će se ubuduće pribrajati plaćama (sintetičko oporezivanje) i oporezivati kao osnovni dohodak. To znači da će dio onih koji uz redovnu plaću ostvaruju i dodatnu zaradu od honorarnog rada morati plaćati viši porez na dohodak.

Također, ubuduće će svi koji ostvaruju drugi dohodak morati na njega plaćati doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, ali po sniženim stopama – za mirovinsko po stopi od 10 posto, a za zdravstveno po stopi od 7,5 posto. Ovom izmjenom dodatno će se opteretiti autorski honorari i drugi dohodak umjetnika, a smanjit će se davanja na prihode po ugovorima o djelu.

Dohoci od kapitala i imovine konačno se oporezuju po stopi od 12 posto plus prirez.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!