tužba

Slovenska vlada želi bilateralno rješenje za tražbine LB-a u Hrvatskoj

16.12.2020 u 19:09

Bionic
Reading

Slovenska vlada izrazila je u utorak žaljenje što se Europski sud za ljudska prava (ESLJP) proglasio nenadležnim za tužbu Slovenije protiv Hrvatske vezanu za potraživanja Ljubljanske banke (LB) prema hrvatskim poduzećima, te najavila da će to pitanje nastojati s Hrvatskom riješiti u bilateralnima razgovorima.

Kako je vlada Janeza Janše popodne navela u priopćenju za javnost, Slovenija izražava žaljenje konačnom odlukom europskog suda da se za tu tužbu proglasi nenadležnim, a problem će nastojati riješiti u izravnim razgovorima s Hrvatskom.

"Slovenija će se unatoč ovakvoj odluci i dalje truditi da se na političkoj razini i i u diplomatskim kontaktima postigne dogovor o rješenju za potraživanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj", navedeno je u priopćenju vladinog ureda za komunikacije (UKOM).

Slovenija je u tužbi Europskom sudu za ljudska prava tražila da joj se dosudi 430 milijuna eura, kolika je po ocjeni revizijske kuće visina tražbina LB-a prema hrvatskim poduzećima koja je nekad kreditirala u Hrvatskoj, navodeći da su joj hrvatski sudovi pred kojima je podnosila zahtjeve do svoje imovine, ali i izvršna vlast, onemogućavali da do tih sredstava dođe.

ESLJP objavio je u svojoj odluci da nije nadležan za o predmetu u kojemu se radi o tužbi države protiv druge države na temelju 33. članka konvencije o ljudskim pravima jer Ljubljanska banka nije nevladina organizacija u smislu 34. članka te konvencije nego subjekt povezan s državom.