nije prošlo

Slovenska vlada glatko odbila zabranu rada nedjeljom: Dućani moraju ostati otvoreni, a radna mjesta treba očuvati

27.05.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Slovenska vlada na čelu s Janezom Janšom odbila je zakonske amandmane prema kojima bi vrata trgovina ostala zatvorena nedjeljom i nakon prestanka pandemije koronavirusa. 'Vlada ne podržava takav prijedlog koji je predložila stranka Ljevica i nije prigodno da se o njemu raspravlja u parlamentu zbog ekonomskih posljedica krize uzrokovane Covidom-19', priopćila je vlada

U pojašnjenju odbijenice vlada kratko i jasno poručuje da trgovačke aktivnosti čine 30 posto cjelokupnog prometa ekonomije, zbog čega prijedlog o neradnoj nedjelji nema nikakvo ekonomsko opravdanje.

Dodatno, poručuje Janšina vlada, socijalni dijalog je najprikladniji način za razgovor o radnoj ili neradnoj nedjelji, a kako se ipak radi o vrlo važnom društvenom pitanju, o njemu će raspravljati i slovenska verzija gospodarsko-socijalnog vijeća.

Prijedlog stranke Ljevica iz travnja ove godine trebao je biti usvojen do ljeta jer su ga prvotno podržale stranke s oba politička spektra te velik dio javnosti.

Ljevica je predložila amandmane na postojeće zakone kojima bi dućani ostali zatvoreni nedjeljom i nakon pandemije, uz tek poneke iznimke. Premijer Janša i sam je na Twitteru podržao tu ideju ususret Prazniku rada, piše slovenska novinska agencija STA.

  • +10
Odlukom Stožera, koja je izazvala dosta prijepora, nedjelja je neradni dan za sve trgovine Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

No u međuvremenu se Janša predomislio, a veliki oponent neradne nedjelje bila je i slovenska gospodarska komora te je u više navrata poručila kako je povećanje potrošnje u ekstremnim uvjetima pandemije koronavirusa potrebno kako bi se ojačala ekonomija te očuvala radna mjesta.

Podsjećamo, prema prijedlogu ministra gospodarstva Darka Horvata, hrvatske trgovine mogle bi biti otvorene samo 14 nedjelja u godini. Kao i u Sloveniji, domaća javnost podržava taj prijedlog, kao što smo to vidjeli i u tportalovoj anketi, dok ekonomisti i struka upozoravaju da zabrana rada nedjeljom nema nikakvog opravdanja.