čitatelji odlučuju

Velika tportalova anketa: Treba li zauvijek zabraniti rad nedjeljom?

25.05.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Nakon što je došla i prošla pandemija koronavirusa promijenile su se mnoge navike. Dok se ranije u trgovine išlo bilo kada i po bilo što, sada na odlazak u dućan dobar dio građana gleda kao na epidemiološki rizik. S time na umu, Nacionalni stožer civilne zaštite zabranio je rad trgovina nedjeljom, a ta zabrana mogla bi ostati trajna. Između ostalog, vlada Andreja Plenkovića još je lani, davno prije izbijanja pandemije, najavila da će ograničiti rad nedjeljom

Taj potez pozdravljaju sindikati i nadasve Katolička crkva, kojoj je nedjelja udarni radni dan. S druge strane, zabrana rada nedjeljom posvađala je i same trgovce, od kojih neki, poput trgovačkog lanca Pevex, otvoreno zagovaraju zabranu rada jer je nedjelja 'dan za obitelj'. Drugi pak govore kako se zaboravlja da je Hrvatska među ostalim turistička zemlja, zbog čega je važno da trgovine rade, a vrlo je bitno reći da nas čeka dosta teška recesija, zbog čega se treba boriti za svaku kunu i svako radno mjesto.

Ministar gospodarstva Darko Horvat priprema zakonsko rješenje prema kojem bi se godišnje smjelo raditi samo 14 nedjelja jer ih je toliko navodno profitabilno, a svaki od lanaca odlučio bi koje točno nedjelje želi raditi. Kao što to često biva u Hrvatskoj, zakonskim izmjenama postojeće stanje samo se komplicira.

  • +10
Odlukom Stožera, koja je izazvala dosta prijepora, nedjelja je neradni dan za sve trgovine Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pitanje zabrane rada nedjeljom jedna je od 'vječnih' hrvatskih tema, poput uvođenja dvojezičnih ploča na ćiriličnom pismu ili razglabanja je li 'za dom spremni' fašistički pozdrav ili ne. No takve teme ne proizvode nikakve novčane efekte dok bi se zabrana rada nedjeljom mogla odraziti na punjenje državnog proračuna, ali i na sudbine pet do šest tisuća ljudi koji će sasvim sigurno dobiti otkaze u svojim trgovinama ako one nedjeljom budu zatvorene. Zato vas pitamo - trebaju li trgovine raditi nedjeljom?