MINISTAR POČIVALŠEK

Slovenija će preko 'loše banke' restrukturirati Cimos

28.02.2017 u 13:52

Bionic
Reading

Nakon što je talijanski fond Palladio Finanziaria odustao od kupnje Cimosa, Slovenija će toj kompaniji u 94-postotnom vlansništvu države pomoći da se restrukturira u razdoblju od 3 do 5 godina, istaknuo je u izjavi novinarima u utorak slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek

Država će preko tzv. "loše banke" DUTB provesti restrukturiranje Cimosa, koje će trajati od 3 do 5 godina, pri čemu će ga nastojati povezati s drugim proizvođačima dijelova za autoindustriju.

U tome će poštivati načelo "privatnog investitora", kako ta pomoć ne bi bila ocijenjena nedopuštenom državnom pomoći tvrtki prema EU pravilima, naveo je slovenski ministar, koji je zadnjih tjedana o spašavanju slovenskih i istarskih pogona Cimosa pregovarao s hrvatskim ministrom za državnu imovinu Goranom Marićem.

Počivalšek je kazao da je razočaran ponašanjem talijanskog fonda, koji je preko medija u ponedjeljak poslao poruku da odustaje od kupnje Cimosa, iako su slovenska i hrvatska vlada u međuvremenu postigle dogovor o spornim pitanjima Cimosova duga prema bivšoj Riječkoj banci i kapacitetima za zapošljavanje pogona u Sloveniji i Hrvatskoj.

"Povući se iz tog posla na način koji je učinio taj investitor smatramo nevjerodostojnim i štetnim", ustvrdio je Počivalšek.

Slovenija je Cimosu proteklih godina već pomogla s ukupnim iznosom od 120 milijuna eura, za što je dobila odobrenje Europske komisije, uz uvjet da se tvrtka privatizira i restrukturira.

Talijanski fond je, prema lani sklopljenom predugovoru, trebao preuzeti Cimos za simboličnu svotu od 100.000 eura, ali i prezeti oko 110 milijuna njegovih financijskih obveza prema bankama i dobavljačima kako bi se kreditna eksponiranost tvrtke smanjila na održivu mjeru. Isto tako, Palladio Finanziaria trebao je u tvrtku uložiti 20 milijuna dodatnog kapitala, kako bi je financijski stabilizirao i prestrukturirao.

Cimos zapošljava više od 4.000 djelatnika, u Sloveniji i u tri pogona tvrtke u Hrvatskoj.