UOČI ODLUKE O KUPCIMA DROGE

Slovenci se boje da preko Tedeschija dolazi Todorić

27.04.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Uoči odluke o užem krugu kandidata za kupnju Droge Kolinske, slovenski mediji upozoravaju na povezanost Emila Tedeschija s Ivicom Todorićem, čiji pokušaj preuzimanja Mercatora nije naišao na odobravanje slovenske javnosti

Slovenski Dnevnik piše da je Emil Tedeschi, koji želi preuzeti Drogu Kolinsku, vrlo blisko povezan s najjačim hrvatskim poduzetnikom, Ivicom Todorićem. 'Javna tajna u Hrvatskoj je da je Tedeschi najblaže rečeno u dobrim odnosima s najbogatijim Hrvatom –Ivicom Todorićem'. Osim što Tedeschija i Todorića povezuje suvlasništvo u televizijskoj kući RTL Hrvatska, Agrokor i Atlantic grupa potpisali su sporazum o strateškom povezivanju u otvaranju Atlanticovih ljekarni u lancu maloprodajnom lancu Konzum. Nagađalo se da je Tedeschi i jedan od suvlasnika investicijskog fonda koji je prošle godine od Todorića otkupio drogeriju Kozmo. Slovenski list zaključuje da Tedeschi od 2003. godine ne isključuje mogućnost kapitalnog udruživanja hrvatskih prehrambenih tvrtki (Atlantic grupe, Agrokora, Podravke, Vindije i Francka).

Ljubljanski Dnevnik navodi da je Atlantic grupa za kupnju Droge Kolinske dobila bankarsko pismo potpore od slovenske podružnice banke Unicredit, a ne od neke druge banke koja je u sklopu javne prodaje postala manjinska suvlasnica grupe, kako bi prikrila tragove do Agrokorove 'kućne banke'.

Nepovjerljivi prema preuzimanju Droge od jedne hrvatske kompanije, slovenski analitičari upozoravaju na 'relativno veliku vjerojatnost' da Atlantic grupa troškove preuzimanja mogla prebaciti na tu slovensku tvrtku.