DROBNJAK UMIRIO RIBARE

'Slovenci će u Hrvatskoj moći ribariti, ali pod nadzorom'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2011 20:18
  • Objavljeno 18.05.2011 u 19:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sporazum o malograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije (SOPS) nije bio predmet pregovora Hrvatske i Europske unije u poglavlju o ribarstvu, a određena rješenja iz SOPS-a u području ribarstva primjenjivat će se krajnje ograničeno i recipročno tek nakon određivanja granice na moru između Hrvatske i Slovenije, izjavio je glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na kojem su sudjelovali predstavnici Vlade i sektora ribarstva

Samo i tek onda kad arbitraža odredi granicu na moru i kad se granična crta počne primjenjivati, primijenit će se i rješenja iz SOPS-a, rekao je Drobnjak nakon sastanka na kojem se raspravljalo o ribarstvu nakon ulaska Hrvatske u EU.

Jedno od tih rješenja je mogućnost ulaska slovenskih ribarskih brodova u hrvatske teritorijalne vode i obratno, a ti brodovi moći će raditi samo prema propisima i uz nadzor zemlje u kojoj obavljaju ribolov, naglašava Drobnjak.

Dakle, potpuno se poštuje suverenitet i nadzor zemlje u kojoj se ribolov obavlja, a strateški interesi Hrvatske i njezin integritet potpuno su očuvani, tvrdi Drobnjak.

Ističe da je takva praksa poznata među zemljama EU-a, primjerice između Francuske i Španjolske za akvatorij ispred Barcelone.

Primjena SOPS-a bila je razlog prosvjeda istarskih ribara koji su se bojali da će njihovi interesi biti ugroženi pravom Slovenaca na ribolov u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Predsjednik udruge Mare Nostrum Daniele Kolec kaže da je na današnjem sastanku razjašnjeno sve što je trebalo i da su ribari imali krive informacije.

I Vladan Bojić iz Ceha ribarstva HOK-a kaže da su ribari pogrešno mislili da je primjena SOPS-a vezana uz zatvaranje poglavlja o ribarstvu.

'Bilo nas je strah od toga što je ispregovarano, ali danas smo dobili cjelovitu informaciju i zadovoljni smo', kaže Bojić.

Miro Fučić
, koji zastupa ribare u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kaže pak da zatvaranje poglavlja 13. (ribarstvo) neće riješiti probleme u ribarstvu koje je, prema njegovoj ocjeni, pred kolapsom u svim segmentima.

Zatvaranje se, kaže Vladimir Drobnjak, očekuje za nekoliko tjedana, a među ostalim ispregovarano je prijelazno razdoblje za kočarenje na zapadnoj obali Istre.

Ulaskom u EU ribarima će, dodaje, na raspolaganju biti sredstva iz ribolovnog fonda EU-a u visini od 30 milijuna eura godišnje.

Drobnjak ističe i kako nisu točna nagađanja da ulazak u EU ukida Zaštićeni ekološko ribolovni pojas, već da on ostaje i nakon ulaska u članstvo, ali da se neće primjenjivati na članice EU-a.

Prema njegovoj ocjeni, ulaskom u EU Hrvatska će moći potpunije nego dosad zaštititi svoje interese u ribarstvu i očuvati svoje resurse jer će biti prisutna prilikom odlučivanja o tim pitanjima.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković zaključio je da su pretpostavke za formalno zatvaranje poglavlja o ribarstvu ispunjene te da je postignut maksimum u granicama mogućeg.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi