HRVOJE ZGOMBIĆ

'Slom državnih financija je pitanje trenutka'

10.12.2015 u 09:55

Bionic
Reading

Porezni stručnjak i glavni partner PwC-a u Hrvatskoj Hrvoje Zgombić u intervju za poslovni tjednik Lider govorio je aktualnim najavama poreznih izmjena i ostalim problemima domaćeg gospodarstva. Zgombić se zalaže za ukidanje poreza na dividendu te strahuje od skorog kraha državnih financija

Svako je ukidanje poreza dobra ideja. Kod poreza na dividendu to je osobito vidljivo jer taj porez dovodi do smanjenja ulaganja zato što smanjuje neto zaradu vlasnicima kompanija, bez obzira je li riječ o dioničarima ili imateljima poslovnih udjela. I drugo, kada uvedete porez na dividendu, vrijednost kompanije smanjuje se za desetak posto jer se procjena kompanije radi na osnovi neto diskontiranih novčanih tijekova i nije svejedno jeste li prije primali sto kuna dividende kao novčani tijek, a nakon uvođenja poreza 90 kuna', rekao je Zgombić za Lider.

Smatra da je slom državnih financija neizbježan. 'To je samo pitanje trenutka', rekao je. Taj trenutak će se dogoditi kad kreditori prestanu financirati državu, što bi se moglo dogoditi kada se smanji razina likvidnosti u globalnom financijskom sustavu, tj. kada porastu kamatne stope.

Na pitanje, da li je najava banaka da više neće financirati državu signal skorog kraha, Zgombić odgovara:

'Domaće banke, koje imaju bolju percepciju nacionalne ekonomije, najavile su da u uvjetima ovakve zaduženosti više nisu spremne financirati hrvatski javni dug. Ne znam što će to značiti i u kojem roku za državne financije, ali ako tako postupe i strani kreditori, što je pitanje trenutka, onda ćemo se naći u poziciji da ćemo morati silom raditi ono što nismo htjeli milom, dakle rezati javnu potrošnju. A ispod svih tih reformi ljudi su koji će završiti s otkazom. Kada se govori o reformama u javnom sektoru, to je maglovit pojam, zato je Most možda pogriješio što nije inzistirao da HDZ i SDP naprave proračun za sljedeće četiri godine jer se upravo na proračunu prelijevaju učinci svih reformi i svatko lako vidi koliko se držite svojih obećanja. Stranke bi, kad ulaze u kampanju, trebale objaviti proračun za sljedeće četiri godine jer se u njemu vide sve najavljivane reforme'.