HAJDAŠ DONČIĆ NAJAVIO

Sljedeći tjedan poznati uvjeti za koncesiju nad autocestama

10.09.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Hrvatska će sljedeći tjedan iznijeti uvjete za koncesiju nad hrvatskim autocestama u vrijednosti od tri milijarde eura, a očekuje se da će do veljače odabrati koncesionara, kazao je za Bloomberg ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić

U borbi da oživi svoje gospodarstvo koje je već šestu godinu zaredom u recesiji, najnovija članica Europske unije želi dati u zakup svoj sustav autocesta dug tisuću kilometara te prodati državnog avioprijevoznika Croatia Airlines, zbog čega su sindikalni čelnici pozvali na referendum bojeći se gubitka radnih mjesta i tvrdeći da su autoceste nacionalno blago.

'Jedino je rješenje za stabilizaciju državnih financija davanje autocesta u koncesiju odmah kako bi se sredstva odmah slila u državni proračun', kazao je Hajdaš Dončić i dodao kako bi time zatvorili najveći dio tekućih obveza autocesta.

'Referendum ne smije ugroziti taj plan', kazao je ministar.

Goldman Sachs Group Inc (GS) i Macquarie Group Ltd (MQG) izrazili su interes za natječaj, zajedno s austrijskim Strabagom SE (STR), talijanskom tvrtkom Atlantia SpA (ATL) i španjolskom Cintrom (FER), prenosi Bloomberg nepotvrđene informacije koje je u veljači plasirao Poslovni dnevnik.
Uz rezanje proračunskih izdataka, cilj je koncesije smanjenje hrvatskog javnog duga koji iznosi oko 68 posto BDP-a.

'To nam daje priliku da upravljamo našim dugom i zaštitimo međunarodni ugled. Sve drugo bi bilo neodgovorno otezanje koje bi također utjecalo na buduće vlade', rekao je Hajdaš Dončić u intervjuu za Bloomberg.

Što se tiče prodaje Croatia Airlinesa, Hrvatska planira objaviti natječaj do kraja godine, potvrdio je Hajdaš Dončić.

'Možemo ponuditi većinski udio, ako je kupac iz Europske unije. Već smo primili neke upite', dodao je ministar.