TRŽIŠTE RADA

Slaba ponuda poslova i u 2010.

04.01.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Zbog nepovoljne gospodarske situacije u 2009. je zabilježeno smanjenje novih ponuda za posao u odnosu na prethodnu godinu, a u 2010. ne treba očekivati značajno poboljšanje jer će oporavak biti postupan, ocijenio je u današnjem priopćenju portal MojPosao

Sada je važno zaustaviti negativne trendove koji su se javili u 2009. te ponovno pokrenuti tržište i vratiti optimizam hrvatskim poslodavcima, ističe predsjednik Uprave portala Igor Žonja

Tijekom 2009. godine, na portalu MojPosao objavljeno je i revidirano preko 65.000 životopisa, te više od 13.000 natječaja za različita radna mjesta.

Najtraženija zanimanja bila su: prodavač, konobar, dadilja, kuhar, komercijalist, prodajni predstavnik, administrator, knjigovođa, programer, tajnica, farmaceut, računovođa, frizer, vozač i serviser.

U odnosu na prethodnu godinu bilježi se pad broja novih oglasa, no važno je naglasiti kako je do smanjenja došlo u prvom polugodištu 2009. godine, nakon čega se tržište rada ponovno stabiliziralo, kaže Žonja.

U odnosu na prethodnu godinu nije bilo značajnih promjena u smislu suficitarnih i deficitarnih kategorija zanimanja.

Najveća ponuda i potražnja zabilježeni su u trgovini - 25,5 posto oglasa i 14,8 posto životopisa, turizmu i ugostiteljstvu - 11,9 posto oglasa i 6,7 posto životopisa, te financijama i računovodstvu - 9,4 posto oglasa i 13,9 posto životopisa.

Najdeficitarnije kategorije zanimanja bile su skrb (o djeci, starijima...), proizvodnja i zanatske usluge, instalacije, održavanje i popravci, te farmaceutika i biotehnologija.

Najsuficitarnije kategorije zanimanja bile su elektrotehnika, promet, transport i pomorstvo, te dizajn i umjetnost

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2009. je ukupno objavljeno 73 posto oglasa za stalno zaposlenje, 33 posto za rad na određeno, 14 posto za honorarni rad, a 9 posto se odnosilo na studentske poslove.

Trend rasta broja oglasa za stalno zaposlenje koji je započeo 2006. godine u 2009. se zaustavio, pa je tako bilo 7 posto oglasa za stalno zaposlenje manje nego u 2008.

S druge strane, 88 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no čak trećina je također bila zainteresirana i za honorarni rad (32 posto). Neki od traženijih honorarnih poslova bili su dadilja, prodajni predstavnik, komercijalist, konobar te dostavljač.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, stopa nezaposlenosti za prosinac 2009. iznosila je 16,1 posto, što je u odnosu na prethodni mjesec više za 0,5 posto, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 2,8 posto, napominje u priopćenju MojPosao.