DRAMA ZBOG NEISPLATE PLAĆE

Škverani okupirali upravnu zgradu!

16.10.2013 u 11:34

  • +3

Štrajk u Brodosplitu

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Bionic
Reading

Nakon nekoliko sati prosvjeda, situacija u Brodosplitu smirila se oko 11 sati - no, štrajk radnika trajat će sve dok njihove plaće ne budu vidljive na njihovim računima. Navodno su uplaćene još jučer, barem kako tvrdi uprava, ali zapele su 'zbog transfera novca iz banke u banku'

Jutro je u splitskom škveru bilo doista dramatično: oko tisuću i pol radnika okupilo se pred ulazom u brodogradilište i potom se preselilo pred upravnu zgradu. Tražili su novog vlasnika Tomislava Debeljaka, a nakon što im je rečeno da nije u Splitu nego u Beogradu, spontano su krenuli 'čistiti' upravnu zgradu. Svjedoci tvrde da su nakon manjeg naguravanja uspjeli ući i potom doslovce izbaciti sve činovnike iz ureda na prvom, drugom i trećem katu! Ljudi iz DIV-a, Debeljakove tvrtke koja je preuzela Brodosplit, izgubili su se. Novinarima nije bio dozvoljen pristup, no potom su radnici došli do ulazne rampe i podignuli je.
Potom se odnekud ipak pojavio i sam Debeljak, stao je s na balkon i s megafonom pokušavao objasniti situaciju. Nije mu previše koristilo, od brutalnih uvreda i dovikivanja radnika gotovo se nije ni čuo. Prevladavale su riječi poput 'lopov'. Pozvana je i policija, no procijenila je da nije bilo potrebe intervenirati.

Štrajk u splitskom škveru izbio je spontano, nakon što se doznalo da plaća kasni i da je onima kojima je isplaćena znatno umanjena. Radnici prosvjeduju i zbog navodne strahovlade novog vlasnika, između ostaloga i zbog dvadesetak djevojaka koje su angažirane samo kako bi snimale tko što radi, jede li ili pije vodu, pa čak i je li 'zavrnuo rukave'. Ulaze u svlačionice i otvaraju ormariće.
Debeljak se nešto kasnije izjasnio da će se navodi radnika ispitati, ali da je djevojke angažirao 'zato što su savjesnije i odgovornije od muškaraca'.

Po smirivanju situacije održao je konferenciju za novinare i ustvrdio da je dio radnika 'vjerojatno izmanipuliran tvrdnjama nekih osoba nesklonih Brodosplitu. Kaže da su plaće uplaćene jučer, na vrijeme, iako se na obračunu radilo nešto dulje jer se prelazi na novi sustav po kojemu se uvode stimulacije za rad. Tvrdi da će 200 radnika dobiti veću, a njih 200 manju plaću.

Sindikalisti Zvonko Šegvić i Joško Franić potpuno su podržali štrajk radnika, a Šegvić je najavio da će trajati sve dok plaće ne budu na računima. Dapače, oni radnici koji su dobili manje plaće ni nakon toga neće raditi.

'Priča o stimulacijama je gruba manipulacija! Imamo radnika koji je dobio 1.700 kuna manju plaću, ne može stimulacija činiti 20 ili 30 posto plaće', kazao je Šegvić.

Novi vlasnik Brodosplita, inače, u pet godina će od države dobiti oko milijardu i pol kuna kao pomoć za restrukturiranje tvrtke. Sindikalisti pozivaju premijera i ministra gospodarstva da provjere poštuje li se potpisani ugovor i što se uopće događa u splitskom škveru.