PRIHODI MANJI OD TROŠKA

Skupštinu EBRD-a platit ćemo 15 milijuna kuna

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 14.05.2010 13:00
  • Objavljeno 14.05.2010 u 11:42
westin_osiguranje2-170210

westin_osiguranje2-170210

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Goršić

Godišnja skupština EBRD-a, koja je Hrvatsku dovela više od 2.000 guvernera, ministara i bankara, popravit će mršavu turističku bilancu Zagreba. Procjenjuje se da će svaki sudionik skupa potrošiti oko 350 eura dnevno, od čega će najviše profitirati zagrebački hotelijeri. Ipak, pozitivni financijski efekti teško će nadmašiti troškove organizacije koji će Vladu koštati 15 milijuna kuna

Na jedan od najvećih međunarodnih skupova kojima je Hrvatska domaćin stigli su ministri, guverneri, ulagači i političari iz 63 zemlje. U radu dvodnevne skupštine EBRD-a ukupno sudjeluje oko 2.000 inozemnih sudionika, a prati je oko 350 novinara.

Najviše će profitirati vodeći zagrebački hotelijer Anđelko Leko, čiji su hoteli Westin, Sheraton, International i Panorama u potpunosti bukirani. Popunjen i zagrebački The Regent Esplanade, koji pruža smještaj za 150 sudionika.

Procjenjuje se da bi hoteli u tri dana mogli ostvariti između 300 i 400 tisuća eura prometa, računajući samo noćenje i osnovne potrebe. Pojačan promet očekuju i zagrebački ugostitelji, a ponešto će zaraditi i izletnička mjesta u okolici Zagreba poput Samobora, Trakošćana i Kumrovca, koja primaju jednodnevne turističke ture.

Najbolji su potrošači na ovakvim skupovima supruge koje dolaze u pratnji delegata. One imaju dovoljno slobodnog vremena za obilazak i šoping, a samim je delegatima najveći dio vremena rezerviran za radne aktivnosti.

Nema sumnje da će pozitivni efekti ovoga skupa financijskog biti višestruki. Uz turističke prihode, ovaj događaj značajan je za promociju Zagreba kao kongresne destinacije, a na njemu se promovira i investicijski potencijal naše zemlje.

Ipak, ne treba zanemariti ni činjenicu da njegovo domaćinstvo prilično puno košta hrvatske porezne obveznike. Za organizaciju skupa Vlada će potrošiti oko 15 milijuna. Gruba računica pokazuje da će troškovi organizacije nadmašiti turističke prihode

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi