country gardens

Sjećate li se Evergrandea? Ako bankrotira ova tvrtka, nekretninski sektor ne čeka ništa dobro

10.08.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Nekretninska kriza slična onoj koju je zamalo izazvao bankrot nekretninskog projekta Evergrande, kuha se u drugoj najvećoj ekonomiji u svijetu

Country Garden Holdings, tvrtka koju vodi jedna od najbogatijih Kineskinja Yang Huiyan, ostavila je ulagače u mraku nakon što u ponedjeljak nisu dobili isplatu kamate na obveznice. Tvrtka Country Garden ima 1,4 bilijuna juana tj. 199 milijardi dolara duga, a zbog neisplate kamata sada je na putu u bankrot, osim ako se dug po obveznicama ne podmiri u roku od 30 dana, javlja Bloomberg.

Country Garden svojevremeno bio je najveća kineska privatna građevinska tvrtka koja je odradila 3000 projekata i zapošljava 70.000 ljudi. Zbog usporavanja kineskog nekretninskog tržišta, sve niže potražnje za stanovima i sve težih uvjeta kreditiranja našli su se u problemima.

'Bankrot takve tvrtke danas bi pogodio kinesko tržište više nego bankrot Evergranda - Coutry Gardens je četiri puta veći po broju projekata', piše Bloombergova analitičarka Kristy Hung te dodaje: 'Dužnička kriza u toj kompaniji imat će dalekosežne posljednice na kinesko tržište te će dodatno oslabiti poljuljano povjerenje budućih kupaca'.

Prodaja domova u Kini je u padu, dok kreditori s druge strane traže sve više i više kamate, zbog čega su i nastali problemi u Country Gardenu koji je prema svemu sudeći, ostao bez gotovine.

Tvrtka je radila u svim kineskim provincijama, a oko 60 posto projekata odnosi se na radove u gradovima takozvanog 3. i 4. ranga što su manji gradovi s manjom potražnjom za stanovima.

Bloomberg je objavio kako dva vlasnika obveznica nisu dobili obećanu kamatu, dok im iz tvrtke nije ponuđeno nikakvo objašnjenje zašto je zapelo s isplatom.

Dolarska obveznica Coutry Gardena pala je na cijenu od samo 11 centi, što znači da je se vlasnici žele riješiti po svaku cijenu. Dionice tvrtke listane na burzi pale su gotovo devet posto, što im je najniža razina od studenog 2022. kad su im tri brokerske kuće srezale rejting.

Građevinska kompanija osnovana je 1992. godine u regiji delte Biserne rijeke, u Foshanu. Direktorica Yang ima osobno bogatstvo od oko 5,5 milijardi dolara, procjena je Forbesa te je po tome četvrta najbogatija žena u Kini. Tvrtku je od oca nasljedila 2005. godine.

Country Gardens u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Costfoto / ddp USA / Profimedia