OŠTRA REAKCIJA

Sindikati protiv Vladine mirovinske reforme

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.07.2010 14:17
  • Objavljeno 30.07.2010 u 13:29
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Sindikalni čelnici izrazili u danas protivljenje vladinim izmjenama mirovinskog zakona i smanjenju naknada za nezaposlene. Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) smatraju da je neprihvatljivo da se u rješavanju gospodarske krize i oživljavanju gospodarske aktivnosti rješenja traže u rezanju naknada za nezaposlene i reformi mirovinskog sustava te traže od Vlade da se o izmjenama oba zakona, prije njihova upućivanja u Sabor, provede široka javna rasprava u koju će biti uključeni socijalni partneri

U mirovinsku se reformu ne ide 'preko koljena'. Ona mora biti rezultat široke javne rasprave i društvenoga konsenzusa, ističu u NHS-u.

U vezi s drastičnim rezanjem naknada za nezaposlene već nakon tri mjeseca ističu da nema otvaranja novih radnih mjesta, u Hrvatskoj se radna mjesta jedino zatvaraju.
Smatraju da su gospodarstvu nužni poticaji i potpore vlasti koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski oporavak.

A to, kažu, neće omogućiti ni ranije najavljivana fleksibilizacija tržišta rada, ni smanjenje naknade za nezaposlene, ni promjene mirovinskog sustava na štetu umirovljenika.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), šokiran zbog Vladinog jučerašnjeg upućivanja u saborsku proceduru prijedloga izmjena zakona pravima za vrijeme nezaposlenosti i o mirovinskom osiguranju, predložit će drugim sindikalnim središnjicama da se preustroje i zajednički odupru takvim zakonima.

Najavljujući to na današnjoj konferenciji za novinare v.d. predsjednika SSSH Mladen Novosel naglasio je i da će SSSH zbog takvog, kako kaže, bahatog postupka Vlade koja iznova nije poštivala dogovor sa sindikatima niti prijedloge navednih zakona dala na javnu raspravu, inicirati da sindikati ponovo razmisle o svom sudjelovanju u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Podsjetivši da su samo tjedan dana prije predstavnici Vlade na ponovno okupljenom GSV-u obećali da će sve prijedloga strateških zakona raspraviti na Vijeću i savjetovati se sa sindikatima, Novosel ističe da su sada iz Vlade opet prekršili dogovor čime ponovo postaje upitan rad GSV-a.

Iako su iz SSSH dali svoje primjedbe i prijedloge na predložene izmjene zakona nijedan nije uvažen, što Novosel smatra vrlo lošim jer nijedan od vladinih prijedloga ne uvažava složenost situacije u kojem žive i rade hrvatski građani.

Na najnovije Vladine mjere reagirala je i Hrvatska udruga sindikata. HUS u današnjem priopćenju ističe da nulta točka bilo kakvih zahvata u mirovinski sustav mora biti ukidanje dužnosničkih mirovina kako bi i ta kategorija ostvarila prava po općim propisima te Vladi zamjera što i s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju nastavlja s praksom predlaganja bitnih zakona bez konzultacija sa socijalnim partnerima.

'Sindikati su na nakaradan prijedlog izmjena Zakona o radu znali reagirati, a znat će odgovoriti i na ovaj štetan pokušaj izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju', navodi se u priopćenju HUS-a u povodu Vladina prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Tim se izmjenama, uz ostalo, izjednačuje dob žena i muškaraca za stjecanje prava na starosnu mirovinu te umanjenje mirovine povećava s devet posto na 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi