UZOR SKANDINAVIJA

Sindikati bi vodili evidenciju tko radi nedjeljom

09.01.2009 u 13:15

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata smatra da je zabrana rada nedjeljom prihvatljiva samo kao privremena mjera za čijeg bi trajanja trebalo urediti sustav evidencije i nagrađivanja radnika koji rade nedjeljom, a predlaže da evidenciju vode sindikalni povjerenici.

Rješenje po kojem sindikalni povjerenici vode evidenciju o radu nedjeljom i praznicima na snazi je u skandinavskim zemljama, Australiji i Brazilu, istaknuo je zamjenik predsjednice Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na današnjoj (9. siječanj) konferenciji za novinare.

Prema prijedlogu Matice, evidencija povjerenika o radu nedjeljom bila bi osnova za skuplje plaćanje tog rada, ali i za postupanje inspekcije rada u slučaju da poslodavac odbije radniku isplatiti bonuse za rad nedjeljom. Takav je sustav primjenjiv ne samo u trgovini, nego i u drugim djelatnostima.

Ribić smatra da cijeli problem oko rada trgovina nedjeljom nije nastao zato što netko tim danom ne bi htio raditi, već stoga što za rad nedjeljom radnici nisu primjereno plaćeni

Ako idući mjeseci pokažu da poslodavci u trgovini pojačano otkazuju radnicima zbog toga što trgovine ne rade nedjeljom, Matica će tražiti ukidanje zabrane, najavio je Ribić.