JASMIN BAJIĆ:

'Sindikat diže tenzije u Croatia Airlinesu jer gura svog kandidata za novog šefa Uprave'

16.05.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa opovrgnuo je navode sindikata kako kompanija ima problema sa sigurnosti i pohvalio se time da je zabilježila rast broja putnika od 11 posto

Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, u srijedu je na susretu s novinarima istaknuo kako je ta kompanija prevažna za Hrvatsku i gospodarstvo jer povezuje zemlju sa svijetom.

'Peti smo izvoznik u Hrvatskoj, imamo sjajan kadar, izvrsne pilote, stjuardese i mehaničare. Od 2001. godine smo u zaposlene uložili 18 milijuna eura. To je bitno znati jer se pojavljuju razne informacije koje u pitanje dovode temeljno poslovanje – u piramidi putničkih potreba, osnovni temelj su sigurnost i točnost', rekao je uvodno Bajić.

Pojasnio je kako se u medijima pojavljuju informacije koje propitkuju sigurnost, iako kompanija nema takvih problema.

'Sigurnost niti jednog trenutka ne smije biti dovedena u pitanje. Ja sam na čelu od studenog prošle godine, a Airlines je opet na listi strateški važnih kompanija. U međuvremenu je donesen nacionalni program reformi, u kojem se spominje i Croatia Airlines u kontekstu proširenja mreže, nabave novih aviona i dokapitalizacije', dodao je.

U prvom kvartalu poslovni rezultati su poboljšani, početkom ovog mjeseca otvorene su četiri nove linije, a za daljnje iskorake treba svježi kapital.

U medijima se, kaže, često napominje da kompanija nema kolektivni ugovor, iako je on prije Božića prošle godine ponudio novi ugovor u skladu s mogućnostima.

'Taj prijedlog nije prihvaćen i pregovori su u zastoju. Sindikati su prihvatili moju inicijativu da se ponovno krene u pregovore, a za stabilno poslovanje bitan je socijalan mir – bez zadovoljnog radnika nema ni zadovoljnog putnika.'

U ovoj godini Croatia Airlines je zabilježila rast broja putnika od 11 posto, a prevezeno ih je više od 600.000. Komentirajući broj otkazanih letova i unajmljivanje aviona od drugih kompanija, Krešimir Mlinar, direktor upravljanja mrežom i prihodima, izjavio je kako je ove godine otkazano 180 letova.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Od toga je 106 letova otkazano zbog produljenja sezone održavanja dok su ostali otkazivani u sklopu redovitog rada u redu letenja', rekao je Mlinar. Inače, broj otkazanih letova udvostručen je u odnosu na 2017., ali je na istoj razini kao 2016.

'Najmovi su rađeni u vrijeme Uskrsa zbog visokih bukinga, a u travnju su korišteni manji zrakoplovi domaćeg operatera Tradeaira', dodao je.

Upitan kako komentira činjenicu da sindikat za novog predsjednika Uprave gura Boška Matkovića, bivšeg šefa Zračne luke Zagreb, Bajić je poručio kako se aktualne tenzije u i izvan kompanije stvaraju upravo zbog te činjenice:

'Stvaranje pritiska da se njega odabere za predsjednika Uprave dovelo je do ovih tenzija. Pitanje novog predsjednika Uprave riješit će vlasnik, ali stalni napadi na 'nesposobnu Upravu' doveli su do ovih problema. Ja sam za kritiku, ona je dobra, nitko nije savršen, ali netko mora donositi odluke', zaključio je Bajić.