TRAŽE OD VLADE

Sindikalne članarine kao porezne olakšice?

06.07.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Čelnici sindikalnih središnjica na današnjem sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor predložili su da se u budućnosti sindikalne članarine tretiraju kao porezne olakšice

Druga pogodnost koju su zatražili sindikalisti za svoje članove jest ta da se u slučaju kada poslodavac ne isplaćuje božićnice i regres ta prava sudski mogu zatražiti samo članovi sindikata.

'Do sada su jedino bili diskriminirani članovi sindikata; oni su plaćali članarine, a svi ostali uživali bi prava koje bismo mi ispregovarali', rekao je Damir Jakuš (URHS) iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske, nakon sastanka s Kosor.

Osim važne teme 'kako razlikovati člana sindikata od nečlana', sindikalisti su s premijerkom razgovarali i o tome zašto država kasni s pomoći tvrtkama u problemima, kad će se održati famozni 'referendum o referendumu' i o izmjenama kaznenog zakona.

Kosor je sindikalnim šefovima potvrdila da će se 'njihov' referendum održati isti dan i kad građani budu glasali o ulasku u EU. Ovako će, primijetio je Jakuš, čitava stvar biti malo skuplja, ali će sve biti u jednoj cijeni.

Kad je riječ o izmjenama kaznenog zakona protiv kojih se bune poslodavci jer im se prijeti zatvorom u slučaju neisplate plaća, njih će, najavio je čelnik URHS-a, u četvrtak Vlada uputiti u saborsku proceduru. Za neku doradu još postoji mogućnost na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća koja će se u kasnim poslijepodnevnim satima održati u Banskim dvorima.

Jakuš nema previše razumijevanja za ljutnju poslodavaca, jer kaže 'teško je pojmiti kako netko može biti sretan, a okružen je nesretnim ljudima' kao što je to slučaj u poduzećima gdje radnici mjesecima nisu plaćeni.

Za kašnjenje državne pomoći tvrtkama u poteškoćama Jakuš krivi pojedina ministarstva. Vladina pravila, ističe, nisu zdušno prihvaćena od svih institucija.

'Restrukturiranje podrazumijeva da će država svoja potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele ili će ih otpisati. Jasno je da ministarstvo financija nije voljno za otpis nekih potraživanja. Premijerka to mora riješiti', naglasio je Jakuš.