NOVE NARUDŽBE

Siemens opet povećao prognozu dobiti za 2016.

04.08.2016 u 11:56

Bionic
Reading

Njemačka industrijska grupa Siemens u četvrtak je poboljšala procjene cjelogodišnje dobiti već drugi put u ovoj godini, a podigla je i ciljane uštede na troškovima nakon dobrih poslovnih rezultata u proteklom tromjesečju. U Siemensu sada očekuju dobiti po dionici u rasponu od 6,50 do 6,70 eura, dok je u ranijoj procjeni očekivana u visini od šest do 6,40 eura, navodi se u priopćenju njemačkog industrijskog diva

Dodaje se da u tekućoj poslovnoj godini, koja završava krajem rujna 2016. godine, sada očekuju uštede na troškovima u rasponu od 950 milijuna do milijardu eura, čime je podignuta ranija procjena kojom su očekivane uštede u visini 850-950 milijuna eura.

Siemens je nadmašio očekivanja ostvarenom dobiti iz poslovanja svih industrijskih odjela, koja je u razdoblju od travnja do lipnja uvećana za 20 posto, na 2,19 milijardi eura. Analitičari iz Reutersove ankete u prosjeku su očekivali dobit od 2,06 milijardi eura.

Izvršni direktor Joe Kaeser u priopćenju kaže da su takvi poslovni rezultati ostvareni unatoč ‘teškom tržišnom okruženju’ i dobri su u usporedbi s rezultatima Siemensovih rivala, među kojima su ABB, Generale Electric i Rockwell Automation.

Siemens i njegov odjel poslovanja s energijom, na koji se sve više oslanjaju u toj njemačkoj grupi, pritišću tvrdokorno niske cijene nafte, koje su mnoge proizvođače opreme primorale na odgodu ulaganja te su pritisnule dobit u nekim Siemensovim operacijama, uključujući odjel za inženjering postrojenja, Process Industries and Drives.

Siemensove narudžbe na razini grupe skočile su za 9 posto, nakon što se isključe utjecaji povezani s valutnim kretanjima i portfeljom, i u proteklom su tromjesečju dosegnule 21,1 milijardu eura, čemu su pridonijeli značajni ugovori o turbinama od naručitelja iz dviju Amerika i sklopljeni poslovi vezani za vjetroturbine na moru s Britanijom i Njemačkom. Prihodi grupe uvećani su za sedam posto, na 19,8 milijardi eura, u skladu s očekivanjima, pokazalo je poslovno izvješće.