UDARAC RUSIJI, ALI I EUROPI

Shell prestaje kupovati rusku naftu i gasi poslovanje u Rusiji

08.03.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Shell, jedna od najvećih svjetskih kompanija za transport i preradu nafte, ispričala se što je tijekom vikenda kupovala jeftinu rusku naftu i obećala da to više neće činiti

Energetski div također je priopćio da će zatvoriti sve svoje benzinske postaje u Rusijii i zaustaviti sve tekuće poslove, javlja BBC.

Shell se tijekom vikenda našao pod salvom kritika nakon što je objavljeno da je kupio teret ruske nafte po sniženoj cijeni. Njegov je šef je danas rekao da je pogrešno kupovati rusku naftu. 'Akutno smo svjesni da naša prošlotjedna odluka o kupnji tereta ruske sirove nafte... nije bila ispravna i žao nam je', rekao je izvršni direktor Ben van Beurden.

To bi moglo, procjenjuju analitičari iz drugih medija, dovesti do daljnjeg porasta cijene benzina i dizela u Europi jer će se Shell morati okrenuti drugim zemljama.

Shell nema zakonsku zapreku kupovati naftu od Rusa, jer se sankcije ne odnose na energetski sektor, ali su zbog ugleda kompanije odlučili prekinuti poslovanje s Rusima.

Britansko-nizozemski naftni div ranije danas je izvijestio da je zbog napete situacije na tržištu privremeno ograničio prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda pojedinim većim kupcima u Njemačkoj, prenosi Hina.

  • +2
Shell Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Shell je potez objasnio "ogromnim poremećajima i nestašicom na energetskim tržištima" koje su izazvali rat u Ukrajini, naknadne sankcije Rusiji i rast gospodarske aktivnosti nakon pandemijskog zatišja.

"Kako bismo mogli i dalje ispunjavati ugovorene obveze, ograničili smo prodaju lož ulja, dizela i drugih proizvoda na fizičkim tržištima bez prethodnog dogovora", poručili su iz britanske tvrtke.

"Činimo sve što možemo kako bi se nabavni lanci što više stabilizirali, ali teško je predvidjeti kako će se situacija razvijati", dodali su.

Glasnogovornik tvrtke nije želio komentirati odluku.