DMITRO KULEBA

Ukrajinski šef diplomacije osudio Shell jer je kupio rusku naftu

05.03.2022 u 17:17

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar vanjskih poslova kritizirao je multinacionalnu kompaniju Shell jer je kupila naftu od Rusije, pa je pozvao javnost da od velikih tvrtki zatraži prekid poslovnih veza s Moskvom. Naftni gigant potvrdio je da je u petak kupio naftu od Rusije, no dodao da u tom trenutku „nije imao alternative“.

Dmitro Kuleba napao je tvrtku javno, upitavši na Twitteru ima li ta nafta „miris ukrajinske krvi?“. Shell je kupio naftu nakon što je u ponedjeljak objavio plan o prodaji udjela u zajedničkim projektima s ruskim Gazpromom, pritom proglasivši invaziju Ukrajine „nerazumnom“ i prijetnjom europskoj sigurnosti.

„Pozivam sve savjesne ljude diljem svijeta da od multinacionalnih tvrtki zatraže prekid svih poslovnih veza s Rusijom“, napisao je Kuleba.

Glasnogovornik Shella odgovorio je da tvrtka pokušava održati zalihu osnovnih goriva u slučaju da na vrijeme neće biti alternativne ponude energenata u Europi.

Tvrtka je priopćila kako je i dalje „zgrožena ratom u Ukrajini“ i da je zaustavila većinu aktivnosti s ruskom naftom, no da je situacija „visoko kompleksna“ te da će smanjivati kupovinu ruske nafte s pojavom alternativnih izvora.