CIJENE STANOVA U ZAGREBU

Sesvete 1.200 eura jeftinije od Medveščaka

29.06.2010 u 15:05

Bionic
Reading

U Zagrebu su tražene cijene nekretnina u odnosu na prethodni mjesec niže za 0,6 posto, dok su na godišnjoj razini u padu od 3,6 posto, pokazuju podaci portala CentarNekretnina

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u lipnju je iznosila 1.855 eura po kvadratu, što je 0,5 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, odnosno 3,7 posto niže u odnosu na lipanj 2009. godini

Stanovi u gradskoj četvrti Medveščak najskuplji su s prosječnom cijenom od 2.529 eura, što je čak 36 posto više od prosječne cijene stana u Zagrebu. Prosječna tražena cijena stana u centru Zagreba iznosi 2.366 eura/m2 i 28 posto je viša od prosjeka te 24 posto viša od cijene stana na Črnomercu, odnosno čak 38 posto viša od prosječne tražene cijene stana na Pešćenici.

Kliknite za uvećanje (izvor: CentarNekretnina)

Cijene stanova više su od prosjeka i na području Maksimira, u podsljemenskoj zoni te u Trnju i na Črnomercu. Na području južne i sjeverne Trešnjevke te Pešćenice cijene se kreću oko prosjeka.

Prosječna tražena cijena stana u Trnju iznosi 1.985 eura, što je sedam posto više od prosjeka i 16 posto manje od prosječne cijene stana u centru. Prosječna tražena cijena stana na Črnomercu iznosi 1.905 eura po kvadratu, što je tri posto više od prosjeka.

Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u lipnju iznosi 1.332 eura (28 posto niže od prosjeka) te u Gornjoj Dubravi (18 posto niže od prosjeka).

U odnosu na prethodni mjesec, tražene cijene nekretnina stagniraju ili su zabilježile lagani rast u većini kvartova. Najveći pad cijena stanova zabilježile su nekretnine u istočnom dijelu Novog Zagreba. Najmanje promjene zabilježene su u južnom dijelu Trešnjevke.

Usporedimo li tražene cijene stanova u Zagrebu u lipnju 2010. s traženim cijenama u lipnju 2009, vidljivo je da su tražene cijene pale u svim dijelovima grada. Najveći pad zabilježen je u Sesvetama, Gornjoj Dubravi te Stenjevcu. Najmanje promjene traženih cijena zabilježene su za stanove na Pešćenici.

U odnosu na cijenu kvadrata stanova u Zagrebu, cijena kuća je u prosjeku niža za 32 posto. Prosječna tražena cijena za kvadrat kuće u Zagrebu i okolici je u lipnju iznosila 1.255 eura, što je za jedan posto niže u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na lipanj 2009. godine ili na godišnjoj razini, tražene cijene kuća pale su za 3,4 posto