predah od žurbe i gužve

[FOTO] Bijeg od gradskog života: Ovih pet seoskih izletišta i farmi u okolici Zagreba oduševit će i najzahtjevnija nepca

14.10.2022 u 15:59

Bionic
Reading

Premda su temperature nešto niže, i dalje ima sunčanih razdoblja koja nas mame da iskoristimo lijepe dane prije zime te istražimo neistraženo. Osim planinarenja, šetnji i raznih sportskih aktivnosti, mnoge ljude sve više zanima enogastro doživljaj na seoskim imanjima, farmama i rančevima. Takvih, srećom, u Hrvatskoj ima nekoliko i pružaju uživanje u tradicionalnim domaćim jelima i finim vinima, a uz to ne možete pogriješiti ni ako odete na jednodnevni izlet, pa i prenoćite

Stoga smo odlučili izabrati pet seoskih domaćinstava u okolici Zagreba koja će vas oduševiti hranom, pićem i pravim domaćim ugođajem.

  • +14
Etno farma Mirnovec Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Etno farma Mirnovec

Etno farma Mirnovec

Ako vas put nanese u Samobor, a u potrazi ste za pravim seoskim doživljajem, savršena destinacija je etno farma Mirnovec jer izgleda kao mjesto iz dječjih slikovnica. Obnovljene drvene kućice uređene su u izvornom seoskom stilu samoborskog kraja te čuvaju tradiciju nekadašnjeg života na selu. Uz farmu se nalaze etno kutak i krčma te kušaonica Baraž, koja će oduševiti i najzahtjevnija nepca. Ljubitelje konja, i male i velike, zasigurno će razveseliti konjički klub Mirnovec. Za potpun seoski doživljaj farma Mirnovec u etno kutku organizira rane kampove za najmlađe, a tako se mogu upoznati sa starim alatima i starinskim igrama.

Grešna gorica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TZ Kumrovec

Klet Grešna gorica

Ako se zaputite u Hrvatsko zagorje i pritom priupitate domaćeg čovjeka za preporuku gdje pojesti finu domaću hranu i usput otići na izlet, na popisu prijedloga zasigurno će se naći klet Grešna gorica u Desiniću, smještena na brijegu odakle se pruža pogled na dvorac Veliki Tabor. Purica s mlincima, teleći odresci, sir i vrhnje, kukuruzni kruh i domaći štrukli tek su neka od domaćih jela na meniju obitelji Podboj, koja vodi ovu poznatu klet, čiji je moto: 'Dobro mi došel, prijatel!' Damir, Jasna, Marko i Matija, uz podršku djeda Vladimira i bake Ankice, započeli su s radom na seoskom domaćinstvu 1996. godine. Sakupljajući stare predmete koji su opisivali seoski život na zagorskim bregima, obitelj je počela uređivati okoliš i ugostiteljski objekt. Korištenjem prirodnih materijala željeli su postići danas prepoznatljiv domaći, prirodni i izvorni seoski ugođaj. A dok čekate na jelo, možete tik do kleti posjetiti kozice i najpoznatije zagorske kokoš i pijetla - Jureka i Katicu. Putem ove poveznice možete obići klet u virtualnoj šetnji.

  • +13
Seoski turizam Kezele Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Seoski turizam Kezele

Seoski turizam Kezele

Na pola puta između Ivanić Grada i Čazme, u prelijepoj Moslavini, nalazi se seosko imanje Kezele, okruženo šumama i pašnjacima. Sa samog ulaza na imanje pruža se prekrasan pogled na vinograd u kojem vlasnici uzgajaju škrlet, graševinu, chardonnay, žuti muškat, rajnski rizling, merlot, shiraz i cabernet sauvignon. Degustaciju vina i upoznavanje autohtone moslavačke sorte škrlet nikako ne smijete zaobići na tom imanju, a dobro vino i tradicionalna domaća kuhinja odlična su kombinacija. 'Dušu dalo', reklo bi se, za kratki predah od užurbanog života, a ako baš i ne želite predahnuti, u ponudi su razne sportske aktivnosti; od jahanja konja, vožnje čamcem, bicikliranja do šetnje poučnim stazama.

Izletište Cowboy Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Izletište Cowboy

Ranč Cowboy

Ako ste ljubitelji vesterna, na jedan dan možete se osjećati i jesti kao kauboj. Na čarobnim i šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, samo deset minuta od Zagreba, nalazi se izletište i restoran, odnosno ranč Cowboy, uređen u stilu pravih kauboja i Indijanaca. Osim što tamo možete vidjeti konje te uživati u zvukovima country glazbe, zagarantiran vam je gastronomski užitak i neki od najboljih odrezaka u okolici Zagreba. Sve namirnice nabavljaju se s lokalnih OPG-ova. Osim ukusne hrane i očaravajuće prirode, na ranču možete zajahati konje – i vi i vaši najmlađi, ili se pak mogu igrati na velikom dječjem igralištu.

Korablja Tišinić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Korablja Tišinić

Imanje Korablja Tišinić

Ljame, guske, klokani, koze, jeleni, konji, vjeverice… To su samo neke od životinja koje čine svojevrsni 'mali zoo' na imanju Korablja Tišinić u Petrinji u Sisačko-moslavačkoj županiji. Imanje je otvoreno subotom i nedjeljom, a za posjet tijekom radnog tjedna treba se najaviti. Izletište je idealno jer nudi organizirane posjete djece vrtićke ili školske dobi, tj. organizaciju škole u prirodi. Također, za organizirane posjete može se postaviti zabavni park za djecu, tzv. tvrđave. Ovisno o vremenskim prilikama, godišnjem dobu i željama posjetitelja, hranu i piće poslužuju u autentičnoj pokupskoj korablji ili na natkrivenoj terasi na kojoj se nalazi i krušna peć.